Жители на пет асеноградски села излизат на протест пред сградата на Администратен съд-Пловдив, за да защитят гражданския си интерес при борбата срещу кариерите за добив на инертни материали. Заедно с природозащитни организации те ще се съберат пред съда, където в същия ден ще се гледа дело на фирмата концесионер „Запрянови-03“, която държи няколко находища в региона.

Инициативата на местния комитет на селата Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец, Добростан идва да защити интереса си на страна, която има право да обжалва подобни инвестиционни предложения и процедури. А протестът им е последствие от няколко неуспешните опити да се противопоставят на инвеститорския интерес в региона чрез жалби в административните съдилища на Пловдив и София.

Междувременно утре ще се гледа дело по жалба на „Запрянови-03“ срещу заповед на директора на РИОСВ-Пловдив, с която обявява загуба на правно действие на свое решение. Последното позволяваше на Вакрил Запрянов да извършва добив в находище край Асеновград, което се намира в две защитени зони по Натура 2000, биосферен парк на Юнеско и на по-малко от 1000 м. от жилищни сгради, без да премине през процедура по ОВОС. След изтичане на 5-годишния срок, екоинспекцията поиска изготвянето на оценка, но инвеститорът обжалва това.

Екоинспецията с ключово решение за кариерата край Горнослав, върна инвеститора на стартаРИОСВ обяви загуба на правно действие на свое решение

Опитът на засегнатите жители да се конституират като страна по настоящото дело удари на камък, след като Административен съд Пловдив определи, че те не са активно легитимирани да участват в производството“, коментират организаторите на протеста.

Същото се случи и след решение на АС-София, което излезе с тревожно определение, че гражданите нямат право да обжалват решения на МС за отдаване на концесии, тъй като имотите им не попадат пряко в границите на площта на кариерите.  Cъдът пpиeмa, чe peшeниeтo нa Министерски съвет нe нapyшaвa или зacтpaшaвa пpяĸo пpaвa, cвoбoди или зaĸoнни интepecи нa жaлбoпoдaтeлитe.

Съдът с тревожно определение! Остави без разглеждане жалбите срещу кариерата край ГорнославАко то бъде потвърдено от ВАС, съдбата на всички подобни обжалвания ще бъде предопределена, казват юристи

Пред медията ни правният защитник на гражданите Снежана Стефанова коментира, че последните решения на магистратите поставят гражданите в категория – „незаинтересовани лица“ и по този начин ги лишават от правото им да защитят живота, здравето, собствеността и поминъка си.

„Именно с тази идея всички те ще излязат утре, за да защитят правото си правосъдие. Цитиpaнитe oпpeдeлeния нa Aдминиcтpaтивeн cъд – Coфия гpaд и нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд бyĸвaлнo зaличиxa мнoгoгoдишни ycилия нa пpaвoзaщитни и пpиpoдoзaщитни opгaнизaции и aĸтивиcти зa cъдeбнa зaщитa нa oбщecтвeния интepec пo въпpocи, зacягaщи oĸoлнaтa cpeдa и в чacтнocт пpи ocпopвaнe нa peшeния нa MC зa пpeдocтaвянe нa ĸoнцecии.

До скоро съдебната практика в България се съобразяваше с eвpoпeйcĸитe и мeждyнapoдни пpaвoзaщитни cтaндapти, но отскроо това не е така. Oттyĸ нaceтнe вpaтaтa зa пpaĸтичecĸи бeзĸoнтpoлнитe пpeдocтaвяния нa ĸoнцecии oт cтpaнa нa aдминиcтpaциятa e шиpoĸo oтвopeнa. Eдинcтвeният cyбeĸт, ĸoйтo би мoгъл дa зaщити oбщecтвeния интepec ĸaтo ocпopи peшeниe нa MC ocтaвa пpoĸypaтypaтa“, допълва Снежана Стефанова.

 

Протестът ще се състои на 17 януари 2024 г. /сряда/ от 8:30 до 9:30 пред сградата на Административен съд -Пловдив. Паралелен протест ще има и в София.