Протест в защита на уволнения от Народния театър "Иван Вазов" режисьор Александър Морфов се проведе днес в Пловдив.

Инициатор е организацията на пловдивските театрални пилигрими – това са ценители на театралното изкуство, които от години организирано пътуват към столицата, за да посещават заедно емблематични постановки на Народния театър.

Театралните поклонници присъждат на творците и своя награда - Фен за цялостен принос, първият ѝ носител е именно режисьорът Александър Морфов.

Сега те са събрали подписка, подкрепена от над 600 души в защита на Морфов и планират да я връчат на министъра на културата Найден Тодоров.

Няма основание да освободя директора на Народния театър, каза служебният министър на културата Найден Тодоров пред БНР в коментар за казуса с уволнението на Морфов. По думите на министъра, артистите, които защитаваха режисьора, са поискали от него да освободи директора на театъра, въпреки че няма основание за това, предаде БНТ. 

Говорим за линч, а това е обратното на правовата държава, към която се стремим, каза още той. Ако има основания да освободя директора на Народния театър, ще го направя, но такива няма, добави министър Тодоров.