Израждането на Югоизточния обход от Скобелева майка до Асеновградско шосе и ремонта на останалата част от Околовръстното шосе – от разклона за Първенец до Пазарджишко шосе, са вкарани в програмата на АПИ за 2022 година. Това съобщиха от Агенцията, като заявиха, че План-програмата за ремонт на участъците от републиканската пътна мрежа в периода 2022-2025 е пред завършване и одобряване.

В нея се очаква да има още три обекта от Пловдивска област – пътищата Асеновград – Садово, Асеновград – Първомай, както и 3 км от Карловско шосе – от табелата на Пловдив до разклона за магистралата.

Както TrafficNews съобщи все още не се знае въпросните обекти как ще се процедират – дали през договора за текущи ремонти, или отделни обществени поръчки за всеки от обектите.

АПИ с нова тактика – пуска три поръчки за Околовръстното и два основни пътя в ПловдивскоПрез тази година трябваше да стартира Карловско шосе и пътят Асеновград – Първомай през договора с „Европейски пътища”

От АПИ също казват двусмислено как ще продължават ремонтите по републиканската пътна мрежа.

„Ремонтната програма на републикански пътища до 2025 г. ще включва изработване на технически проекти за основен ремонт или реконструкция на трасета и съоръжения, изпълнение на строително-монтажни работи на участъци с осигурена проектна готовност, както и текущи ремонти и дейности по поддържането”.

От агенцията предоставиха и информация относно предложенията на гражданите за пътища, които са задължителни за приемането на програмата.

„За област Пловдив са постъпили 23 предложения на граждани за ремонт на републикански пътища. От тях три са за обновяване на мостови съоръжения – над р. Марица на път III-667 Първомай – Градина, над р. Мечка в гр. Първомай и над р. Черкезица в Поповица.

Сред подадените предложения за ремонт на пътища са обновяването на участъка от Подбалканския път I-6 в област Пловдив, на южния Околовръстен път на Пловдив, съвпадащ с второкласния път II-86 Пловдив – Смолян, както и отсечки от път II-56 Павел баня – Брезово, път II-66 Поповица – Чирпан, път III-565 Пловдив - Рогош – Чоба, път III-805 Пловдив – Радиново, път III-642 Калояново – Михалци, път III-641 Васил Левски – Баня.

Получените предложения се разглеждат детайлно от експертите в пътната агенция. След утвърждаване на ремонтната програма окончателният списък с пътищата ще се публикува на интернет страниците на МРРБ и на АПИ”, казват от АПИ.

Припомняме, че тази седмица бяха отворени и ценови предложения за новия лъч на Околовръстното шосе.

„Трейс” фаворити за новия лъч на Околовръстно на Пловдив с оферта от 34,5 млн. леваОтвориха ценовите предложения фирмите след година чакане за Югоизточния обход