АПИ възнамерява да пусне отделни поръчки за всички важни пътни обекти както в Пловдив, така и за отделните области, научи TrafficNews. Новото ръководство на Пътната инфраструктура ще подготви над 200 обществени поръчки, които са за цялата страна, като са за обекти, предвидени за тази година.

Въпросните пътища и съоръжения досега се правиха през 4-годишните договори, които отделните пътни управления имаха за поддръжка и текущи ремонти. По този начин в Пловдивска област бяха направени през договора с „Европейски пътища” ремонта на Околовръстното от Асеновградско до разклона за Първенец, пътят до Лилково, а на финала е отсечката от Асеновград до Кърджали.

В договора с фирмата за тази година бяха предвидени останалата част на Околовръстното на Пловдив, ремонт на Карловско шосе, както и пътят Асеновград – Първомай.  Очаква се обаче от АПИ да не възложат на „Европейски пътища” тези обекти, а да се върви към отделни обществени поръчки за всяка една от тях.

Това пък означава, че ремонтите им едва ли ще започнат през пролетта, каквито бяха на намеренията на АПИ. Почти сигурно със забавянето на процедурите те ще отидат към края на годината в най-добрия случай.

TrafficNews научи още, че до месец ще бъдат отворени ценовите оферти за новия лъч на Околовръстното шосе.  Ако те него сторят до 22 март, от офертите на участниците ще са изтекли, тъй като ще са минали 12 месеца. Тогава ще има реална опасност процедурата да бъде прекратена. Тя е за 42 млн. лева без ДДС, а в бюджета на АПИ средствата са заложени за 2022 година. Нова поръчка би отложила старата на проекта също за 2023 година.

Рестaртират ремонта на Околовръстното на Пловдив, АПИ подготвя и 42 млн. лева за новия лъчПреди 2024 година не може да започне удвояването на шосето