Ценовите оферти за новия лъч на Околовръстното шосе на Пловдив бяха отворени след една година чакане. Близо 10 дни преди офертите на компаниите да изтекат като валидност, от АПИ са отворили предложенията им. Това, което прави впечатление е, че и 7-те фирми и консорциуми са допуснати до ценовите оферти.

Най-ниската цена е дадена от позната фирма „Трейс холд груп, която е предложила 34,5 млн. лева без ДДС при прогнозна цена от 42 млн. лева без ДДС.  Следващата най-ниска оферта е от консорциум с водещ партньор „Геострой”  37,8 млн. лева без ДДС, а третата е от обединение начело с „Парсек груп” – 39 млн. лева.  Само още една оферта има  предложение под 40 млн. лева – на „ПСТ груп” – 39,8 млн. лева.

Другите три оферти са „ИСА – 2000” – 41,1 млн. лева, „Европейски пътища” – 41,5 млн. лева и „Щрабаг” с 41,8 млн. лева.

Освен ценовото предложение при избор на изпълнител ще се вземе и оценката от техническата част. Тя ще стане ясна, когато се публикуват протоколите от комисиите. Има обаче  вероятност класираните фирми на челните места, или дори всички компании, да се откажат. Причината е, че офертите са подавани в началото на 2021 година, при съвсем различни цени на строителните материали.

Трасето на обходния път трябва да започва в района на пътен възел „Скобелева майка“ при 98-ми км на път II-56, ще продължава почти успоредно на ж. п. линията и ще завършва при кръговото кръстовище при 14-ти км от път II-86 Пловдив – Асеновград – около 4,8 км.

Новият път с габарит Г20 ще се влее в изградения през миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив - Асеновград. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети. Строителните работи трябваше да приключат в рамките на 18 месеца.