Автобусните превозвачи се канят да саботират за пореден път Община Пловдив, като не изпълнят  решение на местния парламент. От 15 септември те трябва да минат на есенно-зимно разписание след  решението на Общинския съвет от 15 май.  Тогава бе гласувано през лятото да се движат 193 рейса вместо  285 по транспортна схема.

На практика решението е проформа, защото от ковид пандемията автобусите, които се движат по улиците са 193. На сесията  зам.-кметът  по транспорт Тодор Чонов гарантира, че от първия учебен ден по улиците ще се движат 228 автобуса.

Оказва се обаче, че нито една от фирмите превозвачи не са съгласни да се увеличи броя на автобусите.  Компаниите в лицето на „Автобусни превози”, „Меритранс” и „Автотранс” са заявили, че нямат шофьори, които да обслужват допълнителните автобуси. Друг  превозвач – „Хеброс бус” пък няма необходимия брой  рейсове.

Шефът на ОКТ Георги Стоилов заяви, че от фирмите е дошло официално искане автобусите по улиците да останат 193 и след 15 септември. Той обаче категорично не е съгласен с това. Стоилов е изпратил докладна до кмета за ситуацията.

Ако превозвачите не изкарат допълнително автобуси от 15 септември, то ще  влязат в директно противоречие с решението на Общинския съвет. Това означава, че за всеки пропуснат курс те ще подлежат на санкции. Също така общото изпълнение на курсовете ще падне, а при определен процент неизпълнение то договорите им могат да бъдат прекратени.

Едва 193 автобуса от 285 по схема се движат в Пловдив, намаляването им било проформаПрез есента вдигат броя на рейсовете до 228, може да възложат и новата линия 103