Предлагат Спортния диспансер на Пловдив да отвори вратите си за провеждане на клинични изпитвания на лекарствени продукти. Дали това ще се случи ще реши Общинският съвет под тепетата, който предстои да разгледа предложението на управителя на Медицински център по рехабилитация и спортна медицина д-р Влатко Глигоров.

Възможността в диспансера да се провеждат експериментални лечения не е никак малка, посочва Глигоров пред TrafficNews. С тази важна крачка ще се цели възкръсването на финансовите приходи за Спортния диспансер, който от две десетилетия работи на загуба. Според него реализирането на партньорство с фармацевтични компании, извършващи клинични изпитания, е пътека, водеща към подобряване материално-техническата база и повишаване възнагражденията на специалистите

„Като управител съм длъжен да създам условия, така че фирми, които се занимават с този бизнес, да видят интереса си и да дойдат при нас. Не съм единственият, на предишната сесия се промениха уставните документи на IV и V ДКЦ“, заяви докторът.

Той поясни, че самият медицински център и специалистите към него няма да участват в експериментално лечение. В него обаче ще се създадат условията за партньорство с платежоспособни фирми.

„За всяка отделна фирма, за всяко клинично изследване се процедира по различен начин. Фирмите сами внедряват модела на работа и го обезпечават. Ние им предоставяме базата и специалистите, с които искат да работят, да бъдат на едно място“, пояснява Глигоров.  

Процесът ще бъде гъвкав и няма да има изискване специалистите да бъдат стационирани в диспансера. Има опция те да бъдат на граждански договор или такъв за консултантски услуги. Това е удачен вариант за фирмите, допълва той, тъй като по този начин те ще намалят разходите си и ще увеличат ефективността на дейността си.

„Вече има фирма, проявила интерес към това да извършва изпитанията си на територията на Спортния диспансер. Ако предложението получи одобрението на местния парламент, ще се премине към преговори с фирмата“, казва още д-р Влатко Глигоров.  

Той допълни, че това няма да е единствената мярка, която се предприема с идеята да се спре финансовата загубата на диспансера.  Към този момент Спортния диспансер е на етап търсене на финансов инструмент за реализиране на 6-милионния кредит, необходим за реконструкция. Провеждат се преговори с банки. Първоначалната идея бе тази сума да бъде част от 50-милионния заем на Община Пловдив. Предвид факта, че диспансерът се води търговско дръжество, д-р Глигоров получи мандат сам да преговаря за оферта. 

„Ние даваме наши предложение, банките представят изискванията си. В момента се опитваме да се срещнем, така че да имаме интерес и от двете страни“, допълни управителят на диспансера.

За този заем ще е нужно друго решение на местния парламент, когато управителят договори кредитните средства.