Прокоба тегне над ремонта на Околовръстното шосе в Пловдив! Вече 18 месеца 14-км трасе от пътя Пловдив- Асеновград до Пазарджишко шосе не може да завърши и стои ремонтиран до половината.

Преди два дни от Пътното управление и фирмата изпълнител „Европейски пътища” изразиха готовност, че ще стартират последните два етапа от Околовръстното от 1 юли. Те бяха поели ангажимент до 30 септември пътят да е изцяло ремонтиран до АМ „Тракия”.  Излизането на ИТН от коалицията и оставката на Гроздан Караджов обаче може да променят тези планове.

Голямото разкопаване на Пловдив започва! Зико показа карта със затворени десетки трасетаСледващите 12 месеца ще бъдат затворени 13 булеварда и пътни артерии

„Имахме готовност да започнем на 1 юли и да го довършим, заедно с другите три проекта, които ни възложиха от АПИ. Сега обаче нямаме никаква яснота какво ще се случи утре. Нито дали ще ни платят парите, които ни дължат за извършени дотук дейности, нито новите реконструкции, както и текущите аварийните ремонти.  Надяваме се в близките дни да имаме яснота, защото наистина ситуацията в държавата е много неясна”, заяви управителят на „Европейски пътища” Маргарита Попиванова пред TrafficNews.  Компанията има договор за текущите ремонти в Пловдивска област. През него в момента се изпълняват дейностите по Карловско шосе и пътя Асеновград – Първомай, след като се подписаха анекси с фирмите до края на септември. Дали обаче те ще продължат, ще стане ясно до дни.

„Ще изчакаме още малко и ще решим какво да правим. Надяваме се на контакт с държавата. Утре строители ще има на двата започнати обекта, но дали след това ще е така – не мога да кажа. Това са пътища, които всички граждани ползваме и са изключително важни, но ние сме търговска компания – не можем да работим без заплащане на труда и материалите, които влагаме”, каза Попиванова.

Припомняме, че един от споровете на заседанието на Министерския съвет бе искането на ИТН на 1,3 млрд. лева, с които да се разплати на строителните фирми.  Част от средствата бяха и по договорите с „Европейски пътища” за Пловдивска област.

Освен че Околовръстното няма да започне, ако не се вземат мерки, то и ремонтът на Карловско шосе ще спре. До момента работата е извършена само в едното платно. Припомняме, че реконструкцията на Околовръстното започна през февруари 2021 година, като проектът бе спрян след втория му етап – на кръстовището на Първенец и Коматево.

Започват основен ремонт на 2,5 км от Карловско шосе до АМ „Тракия"Строително-ремонтните дейности ще са на два етапа, като крайният срок е 31 юли