Полицайката, която уби грабител при преследване в понеделник рано сутринта в София, е постъпила правилно. Това мнение изрази пред Нова телевизия Иван Савов от Българска криминална асоциация, който също е работил е в МВР

"Според мен полицаите са постъпили правилно, но с уговорката, че трябва да се уточни колко агресивни са били гонените", заяви той. Според Савов преди да стрелят и да убият грабителя полицаите са направили всичко необходимо да ги спрат.

Той цитира закона за МВР, че полицаите могат да използват оръжие при задържане.

Лицето съзнателно не се е подчинило, знаейки, че ще бъде застреляно или недопускайки, че ще бъде застреляно, каза Савов. Според него обаче било безумие да бъде съден полицай за умишлено убийство.

Припомняме, че гонката започнала след сигнал за нападение и обир на две момичета в района на столичен хотел. Малко след 2 ч. в нощта срещу понеделник застреляният и двама негови съучастници ударили едно от момичетата и след заплаха им отнели раница с лични вещи и пари. По-късно младежите направиха самопризнания.

По думите на Савов „най-вероятно първият изстрел е бил предупредителен, вторият в краката”. Според него този в рамото е в следствие на това, че бягащият е паднал и по случайност куршумът го уцелил. „Това е крайна мярка. Колегите не са психопати и никой полицай няма да тръгне да стреля току-така по бягащ престъпник”, категоричен е криминалният експерт. Той посочи, че случаите, в които законът разрешава на органите на реда да стрелят по някого, са три – при освобождаване на заложници, при въоръжено нападение им и след предупреждение към лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга.

„Да съдят полицай, който си е изпълнявал задълженията, за умишлено убийство, е безумие, въпреки че се е случвало в България”, категоричен е Иван Савов. По думите му отношението на униформените към оръжието е много лошо, защото има много случаи на разбити животи на техни колеги, след като открили огън.