Един от наказаните дисциплинарно полицаи, участвал в сцените с полицейско насилие под колоните на Министерски съвет е сменил работното си място. Андон Андонов, който преди година заема на ръководна позиция в звеното за борба с безредиците към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) вече работи в Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, съобщава Свободна Европа.  Това се е случило докато прокуратурата продължава да разследва полицейското насилие от 10 юли 2020 г.

От пресцентъра на прокуратурата съобщават, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи.

На кадрите, разпространени преди дни, се вижда как Андонов бие с палка първите задържани, които колегите му влачат зад колоната на Министерския съвет. Впоследствие на няколко пъти е заснет да се доближава до различни полицаи и да им казва нещо отблизо. Най-вероятно става въпрос за даване на разпореждания, тъй като той е най-висшият служител на МВР сред заснетите в записа.

"От началото на 2021 г. Андон Андонов работи в Бюрото за защита на свидетели", е заявил Рашков пред Свободна Европа.

От думите му стана ясно, че именно Андонов е най-тежко наказаният за превишаване на полицейски правомощия по време на миналогодишните протести.