Община Пловдив подготвя новите обществени поръчки за изграждането на плувен комплекс „Младост” и втория етап от реконструкцията на стадион Локомотив. Преди месец имаше обществено обсъждане за тегленето на 34 млн. лева плюс делегиране на права на управителя на Спортния диспансер за търговски кредит за реновирането на медицинския център.

Очаква се до месец да бъде взето и финалното решение за теглене на заема от Фонда за устойчиви градове.  От средствата по 12 млн. лева са за стадионите на Ботев и Локомотив. За Колежа няма да бъде пускана отделна поръчка, тъй като сегашната е за целия проект на стадиона – 53,4 млн. лева. 25 млн. лева от тях са отпуснати от Министерския съвет, а другите 12 чрез заемните средства. С тях се очаква да бъде изградена изцяло козирката, както и четирите трибуни. Остатъкът от 16 млн. лева за стадиона трябва да бъдат осигурени от общинския или републиканския бюджет.

За стадион „Локомотив” обаче трябва нова поръчка. Отпуснатите от държавата 12 млн. лева са за трите трибуни без централния сектор. Заемните средства ще са именно за сектор „А”, както и вертикалната планировка в зоната около стадиона – паркинги, помощни игрища и други.

Третият обект – ПК „Младост” ще получи 20 млн. лева от заема. За него също ще има нова обществена поръчка, тъй като сегашната е за 12,5 млн. лева и няма как да се индексира до новата й стойност. Процедурата ще бъде за 21,5 млн. лева, като 1,5 млн. лева от средствата ще бъдат от общинския бюджет. Те ще са за оборудването на басейна.

Тъй като Спортният диспансер е търговско дружество, той трябва сам да договори заема си, а не през Община Пловдив. За него ще е нужно друго решение на местния парламент, когато управителят договори кредитните средства.