Членове на избирателна комисия в Пловдив масово не поставят печати върху бюлетините от машина. Това сподели пред TrafficNews Веселина Кръстева, която е забелязала нередността.

Тя разказа, че около 9:00 часа днес е упражнила правото си на вот в ОУ „Димитър Димов” в секция номер 35. Пловдивчанката е забелязала, че масово не се поставят печати на бюлетините от машина.

Това е абсурдно. Накарах ги да подпечатат моята, но преди мен това не се случваше. Когато ги попитах защо не слагат печати, те ми заявиха, че не били длъжни да го правят”, разказа тя.

Жената е звъннала на посочен номер за сигнали към ЦИК, за да сигнализира за нередността.

„Разказах какво се е случило и един доста любезен мъж ми заяви, че това е в разрез с правилата и е задължително да се слагат печати, след което ми каза, че ще се свърже с хората, които са членове във въпросната секция, за да ги предупреди”, допълни Кръстева.

Според жената случващото се е абсурдно и е необходимо хората, които извършват тази дейност, да се запознаят предварително с правилата.

„Абсурдно е да не си знаят задълженията, а да взимат пари. Ами ако машината се развали. Странно ми е как на хартиените бюлетини слагат печати, а на тези от машина не”, допълва тя.

Днес от брифинг на ЦИК стана ясно, че множество такива сигнали за липса на печат върху бюлетините от машина притесняват гласоподавателите, като апелира всички членове на комисиите да обърнат по-голямо внимание на този проблем и да следват правилата.

От Централната избирателна комисия добавиха още, бюлетините, които са пуснати без печат ще бъдат отчетени, но все пак членовете в комисиите да се придържат към правилата.

Друга пловдивчанка пък разказа, че е искала да упражни правото си на вот в 73 секция в Основно училище „Гео Милев“, чрез гласуване с машина, но това не се е случило. Причината е, че хартията, с която е било гласувано във въпросната секция е била прекалено дебела и това е повредило машината, като жената подозира, че това е целенасочено.