Десетки жители негодуват заради неудобства, които финалните дейности по изграждането на Южния обходен колектор им създават. Живеещи на ул. „Царевец“ в кв. „Христо Смирненски“ редовно остават без вода, а предупреждение за предстоящи прекъсвания няма. За това алармират потърпевши до TrafficNews. По думите им работата по новата ВиК мрежа на Пловдив не се съобразява с битовите нужди на хората.

Припомняме, че мегапроектът Южен обходен клектор започна преди две години, а прогнозите са до края на 2024г. той да бъде завършен. Неговата основана функция ще е да разтовари канализационната система на централния район, части от „Южен“, „Западен“, като отведе отпадните и дъждовните води в пречиствателната станция на Пловдив. Колекторът ще помогне и за отвеждане на обратните води и на по-малките населени места в полите на Родопите.

„За пореден път на този адрес сме подложени на безхаберие. Вчера вода нямаше от 9 сутринта и така продължи през целия ден. И тази ситуация не е прецедент, откакто е започнал ремонтът, периодично водата се спира без предупреждение. В кооперацията ни дори и да има вода, налягането е изключително слабо. Имам три деца и това ми създава големи неудобства“, разказва Миглена Иванова. Тя и съседите ѝ са на мнение, че институциите трябва да поемат отговорност за случващото се.

От дружеството изпълнител "Еко Проект - Пловдив" обаче са категорични, че всички засегнати от спирания по време на строително-монтажните дейности биват надлежно информирани.

„Когато се привързват жилищните сгради към новия водопровод, спирането на водата е кратко. Същото имаше вчера, но спирането не е било за дълъг период от време, а за няколко часа. Всеки път, когато предстоят по-продължителни прекъсвания заради привързване на централни водопроводи, живеещи и собственици на имоти биват информирани предварително. Ние сме ангажирани на 100% и не искаме да създаваме неудобство“, обясни Александър Марков – техник и ръководител на поректа.

Той допълни, че спрямо информацията, с която разполага, след свързването на кооперацията на ул. „Царевец“ на 8 октомври водата им е била пусната отново.

„Лично бях на обекта и към 16ч. тя беше пусната. Дори наши служители са проверили в близък магазин – вода е имало. След това обаче е станала ВиК авария на съседна улица, което е довело до ново прекъсване. То обаче не е свързано с работата ни на терен. На 9-ти изпратихме наши служители на обекта, за да направят проверка – възстановихме им водомерите, независимо че не е наша вината“, допълни Марков.

От ДЗЗД „Еко Проект“ уведомиха, че до приключване на дейностите по ул. „Царевец“ остава не повече от месец. Предвидено е и затваряне на бул. „Пещерско шосе“, за което обаче Община Пловдив трябва да даде разрешение и да създаде временна организация на движението.