Къде трява да бъде домът на пловдивската Опера? С този въпрос се обърнахме към пловдивчани, след като дебатът отново е на ниво община. Преди две седмици Експертният съвет за устройство на територията в разгледа предложението  да се издигне сграда зад Партийния дом.

Членовете на ЕСУТ излязоха с решение на следваща извънредна сесия да бъдат поканени и да се включат в обсъжданията зам.-кметът по „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев и зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм” Пламен Панов. Първият би трябвало да представи възможностите за предоставяне за строеж на оперен театър на подходящи общински имоти, както и да даде информация за държавни такива, а вторият – да отговори на въпроса възможно ли е сцената на Дома на културата „Борис Христов” да бъде предоставена на трупата за постоянно ползване.

Архитектите в съвета са на мнение, че строежа на опера на това място ще създаде както градоустройствени, така и проблеми с паркирането на живещите в квартала. 

TrafficNews постави на вниманието на пловдивчани няколко места, които през годината са били коментирани като подходящи за строеж на модерна сграда и функционална сграда за оперния театър. Мненията са разнопосочни, но най- голям процент от гласувалите - 22%  смятат, че най- удачното място за опера е на мястото на Палата №1 в Панаира. Предложението има резон, тъй като има място да се разгърне впечатляваща сграда, логистиката е много добра и има достатъчно място за паркиркиране. 

20% искат Операта да остане в Дома на културата. Това обаче означава Пловдив на практика да остане без зала за културни събития. 

Близо 10% са на мнение, че щабът на армията на брега на Марица би било добра локация за сградата. С два процента повече са тези, които мислят, че операта трябва да бъде върху разкопките на Понеделник пазара. 7,5% подкрепят идеята сградата да бъде зад Партийния дом. 10% от гласувалите подкрепят идеята на кмета, сградата на операта да бъде построена на терен до зала "Колодрума". 

Мненията са разнопосочни, което показва, че решението трябва да бъде взето след широко обществено обсъждане. 

Архитекти предлагат: Домът на културата да стане дом на ОператаСагата продължава, арх. Николов представи проекта за сграда зад Партийния дом на ЕСУТ

Ще има ли Пловдив Опера? За съжаление меломаните са по-възпитани от футболните феновеКъде всъщност трябва да бъде сградата на Операта, от която се очаква да се превърне в емблема на града