Поклонението пред тленните останки на поета Петър Анастасов, оставил незабравими стихове в българската литература, ще се състои утре, петък, от 11 часа в ритуалната зала на централните гробища в Пловдив.

Големият творец, роден в Марково, си отиде вчера на 80 години след боледуване.

Великият творец е почетен гражданин на Пловдив и носител на награда „Пловдив” за цялостно творчество. Анастасов е и автор на текста на химна на града под тепетата.

Държиков  прочете съболезнователно писмо от писателя Антон Баев, което припомни живота на поета.

Пловдивските общинари почетоха паметта на поета Петър АнастасовВеликият творец е почетен гражданин на Пловдив и носител на награда „Пловдив”

„Зимна нежност”, „Тройно огледало”, „Площад на хълма”, „Както те обичам”, „Единствено безсмъртие любов”, „40 стихотворения”, „Този черен бял свят”, „Хубава и проклета си” са заглавията на неговите поетични книги. Към тях се прибавят двата тома „Избрано” – поезия и пиеси. Преди година зарадва четящата аудитория с нова стихосбирка с 80 стихотворения по повод 80-годишнината си.

През 1985 г. Петър Анастасов дебютира в театър с остро полемичната си драма „Обещай ми светло минало”, която се поставя в почти всички театри в страната. Следващите му пиеси „От сняг помилвана душа”, „Голям колкото малка ябълка”, „Четирите посоки на света”, „Църква за вълци”, „Живите от мъртвата махала” се играят с успех в българските театри.

През 2007 година БНТ излъчи 12-серийният филм „Църква за вълци”, създаден по мотиви от неговата едноименна пиеса.

По негови сценарии са заснети и излъчени телевизионните новели „Малка промяна в звездите”, „Командировка за спомен” и „Оттатък ставаш невидим”. Автор е и на документалната повест „Особени белези няма”.

Поетът и драматург Петър Анастасов е удостоен с националните награди за литература „Пеньо Пенев”, Наградата на българските писатели, „Изворът на Белоногата”, „Акад. Николай Лилиев” и е първи лауреат на приза „Валери Петров”.