Близо 40 млн. лева капиталова програма ще предложи зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.  В момента се изготвя бюджетната рамка на града за 2021 година, като до няколко дни  тя трябва да е готова и да се качи на сайта на Община Пловдив. Не по-рано от 30 дни след това бюджетът ще влезе за гласуване в Общинския съвет.  В процеса на изготвянето на бюджета тази година дейно участват и районните кметове. При приемането на Бюджет 2020 имаше драма в Общинския съвет, като той бе прекроен на коляно, давайки се повече пари на районните кметове. За да не се стигне до подобна ситуация, продължават разговорите между шестимата районни кмета и зам.-кмета по финанси Величко Родопски. На последната среща е било коментирано, че всеки районен кмет ще разполага с до 800 000 лева за капиталовата си програма, в тези пари влизат обаче и неразходваните пари от 2020 година.

Отделно зам.-кметът по строителството ще предложи 2,5 млн. лева за улично асфалтиране и 1,5 млн. лева за тротоари. Парите ще бъдат вложени в пътни отсечки и междублокови пространства в шестте района на града по предложение на райкметовете.

Пламен Райчев заяви пред TrafficNews, че тази година инфраструктурната програма на Община Пловдив ще бъде разделена на две – усвояване на пари по еврофондове и капиталова програма със собствени бюджетни средства.

От вторите 5 млн. лева ще бъдат предвидени за „Модър-Царевец” за дейностите през тази година. Ако се привлече външно финансиране за проекта под формата на заем, то бюджетните средства ще бъдат пренасочени към ремонтите на ул. „Хаджи Димитър” и разширението на „Царевец”. 

Пари в бюджета ще има за „Даме Груев” и ремонтът на Кукленско шосе от ул. „Скопие” до табелата на града.   Средства ще бъдат предвидени и за новата детска градина на ул. „Александър Стамболийски”, която първа копка бе дадена през 2020-а.

Финансови средства ще бъдат осигурени и за собствен принос по европейски проекти и грантове.

„Водният цикъл ще продължи през новата година, като се надявам да започнем и модернизацията на пречиствателната станция. Обществена поръчка по Водния цикъл ще бъде пусната за рехабилитация на колектора „Дунав-Брезовско шосе” за 20 млн. лева. Отделно от бюджета на града ще бъдат осигурени 1,8 млн. лева, за да се преасфалтира и северното платно на бул. „Дунав”, тъй като то не влиза по европейско финансиране”, каза Райчев.

Усвояването на европейски средства продължава и по „Региони в растеж”. През тази година ще започне изграждането на уличната инфраструктура в квартал „Гладно поле”, както и детските градини на ул. „Богомил”, ДГ „Каменица” и разширението на „Зорница”.  Новата сграда на СУ „Любен Каравелов” и спортната зала към нея също ще бъдат завършени. 

Грандиозният проект за Небет тепе и Източната порта също ще започне тази година, като там парите са осигурени от грант и собствено участие през заем.  Собствено финансиране ще осигури Община Пловдив и за проекта през Министерството на образованието за 15 млн. лева, който включва 5 нови детски градини и 2 училища.

Реалният старт на реконструкцията на ст. „Локомотив” също трябва да стартира, а Колежът може дори да бъде завършен в първия си етап.

Очаквайте интервю със зам.-кмета по строителство Пламен Райчев за всички проекти, които ще се реализират през 2021 година!