Община Пловдив пусна анкета към родителите на деца в градините и яслите с въпроси кога да отворят забавачките под тепетата.  Допитването е пуснато през системата на гугъл, като близо 4000 родители са се включили в нея.

Единият от въпросите е:  „Ако детските градини започнат присъствена работа с деца, от кога Вашето дете ще посещава съответното детско заведение, в което е записано?”. Възможните отговори  са 21 декември, 4 януари и след края на епидимичната обстановка.

44,6% от родителите са отговорили, че ще пуснат децата си на 21 декември, когато се очаква градините и яслите да заработят.42,6% отговарят, че това ще се случи след Нова година – на 4 януари. 11,9% пък са заявили, че ще пуснат децата си едва след края на обстановката .

Вторият въпрос е свързан дали отварянето на детските градини зависи за връщането им на работните места.62,8% са отговорил утвърдително, като 37,2% от участващите в анкетата са заявили, че работата им не зависи от това.

Припомняме, че днес здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че първите мерки, които ще бъдат облекчени са именно посещенията в детските градини.

Мненията , които са оставили родителите са разнопосочни. Някои смятат, че градините трябва да отговарят веднага, а други са на мнение, че това е рисково. Родителите, които мислят, че градините трябва да отворят час по-скоро, не е само заради работните им ангажименти, а и чисто психическия аспект, който влияя изолацията върху децата. Други смятат, че масово хора оставят децата си на бабите и дядовците им, което създава по-голям риск за тях.

Ето и част от мненията:

„Смятам, че социалните контакти са необходими на децата за правилното им развитие  - и умствено и психически. Смятаме, че досегашните мерки с поставяне на цяла група под карантина при болно дете или преподавател са достатъчни.”

 „Детето ми е в яслена група, за периода от 9 месеца в епидемилогична обстановка най-малко случай имаше сред деца от тази възрастова група. Лично в нашата ясла няма случай на карантинирана група, всичко беше много спокойно и се спазваха мерките за носене на маски от родители и персонал, ограничен достъп до сградата, тоест само до входната врата и измерване на температура всекидневно. Очакваме с нетърпение както ние така и децата да могат да посещават тяхната среда за веселие и игри.”

„Малките деца не осъзнават, защо трябва да си стоят вкъщи. Този дълъг престой извън тяхната социална среда не им се отразява добре, нито психически, нито физически.”

„Логично е, че щом има епидемична обстановка, контактите с други хора трябва да са ограничени. Съответно 30 деца на 60 кв. м в продължение на 9 часа дневно не отговаря на представите ми за ограничаване на контактите. Друг е въпроса как аз се справям с хоум офис работата си заедно с 5 годишно дете…”

„Смятам, че по време на извънредната епидемична обстановка посещенията на детските градини трябва да бъдат преустановени. Здравето на всички ни е приоритет.”

„Надявам се децата да тръгнат възможно най-скоро на градина, тъй като връщането ми на работа изцяло зависи от това дъщеря ми да е на градина, освен това тя е първа подготвителна група и седейки вкъщи, губи ценни основи в навика както да се съсредоточава така и да учи, положени от педагозите в градината. Моята специалност далеч не е педагогическа и аз не мога да и дам нужното за възрастта, както ми липсва и подхода при задачите, изпратени виртуално от учителките и.”

„Обстановката е много напрегната и сложна, но за децата е голям стрес стоенето вкъщи в това лошо време. Те имат нужда да контактуват с връстници и да се забавляват, защото всичко това което се случва в момента е стрес и за тях. Не смятам,е затварянето на ясли и градини би решило ситуацията, а само би я напрегнала. Тъй като много родители са принудени да бъдат в неплатен отпуск или дори да напуснат работа за да гледат децата си.”

„Абсолютно е необходимо отварянето на детските градини. Ние родителите няма как да спрем да работим, тъй като помощите за родителите са нищожни. С този размер на помощ са ощетени хората който, получават по високи доходи ( нищо, че техните данъци са по високи). За да има смисъл затварянето на градините, би трябвало на родителите да бъде отпуснат платен отпуска:

  1. Така родителя ще си гледа детето, а не някоя баба, която опасността да бъде заразен с Ковди 19 нараства доста
  2. Родителя ще получи доходите, който си получава за месеца”.