Местният парламент одобри разширяването на зоната за платено паркиране в Пловдив. С решение днес пет улици влизат в обхвата на Синя зона, но на една от тях ще бъде отложено таксуването за паркиране.

По предложение на Румяна Толова ул. „Ген. Данаил Николаев” ще стане платена едва когато се изградят двата паркинга за живущите на улицата. Те са намират около бившето кино „Фламинго”, като за тях вече има избран изпълните и предстоят дейностите. Общинският съветник от „Кауза България”  поиска да се запише в наредбата, че улицата ще бъде въведена едва когато се завършат паркингите.

Самата улица вече веднъж бе вкарана в Синя зона, а след това бе извадена заради напрежение сред живеещите и търговците по улицата.

Другите четири улици ще станат платени от месец май.  От тогава ще се плаща 2 лева на час за  паркиране на части от бул. „Свобода” в район „Западен”.  С нея Община Пловдив ще вкара платеното паркиране в трети район. Досега всички улици, които са в обхвата на Синя зона, са в районите „Централен” и „Северен”.

Участъкът, който ще стане платен, е между ул. „Царевец” и бул. „Свобода”.  Причината се оказва новият паркинг на УМБАЛ „Св. Георги”. Откакто са го направили платен масово колите започнали да спират там.

Друга голяма пътна отсечка, на която ще се плаща по 2 лева на час, е ул. „Янко Сакъзов” в целия й обхват в квартал „Мараша”. Останалите две улици са в суперцентъра на града на ул. „Лейди Стангфорд” и ул. „Пейо Кр. Яворов”.

Освен платеното паркиране новата на наредба на ОП „Паркиране и репатриране” привежда местните наредби  с националното законодателство.