С куп суперлативи откриха официално най-големият проект на Пловдив за 70 млн. лв.. След основна реконструкция и реновиране Пречиствателната станция, която обработва водите на града и част от населените места в областта, вече е най-модерното подобно съоръжение в България. 

Най-най-най. Пловдивчани заслужават това – чист въздух, чиста питейна вода, зелени площи, а това е една крачка към осъществяването им!“, това заяви по време на церемонията по откриване кметът Здравко Димитров.  

Пречиствателната станция е най-скъпата част от Водния цикъл на Пловдив. В нея се заустват отпадните води от Северния колектор, изграден преди години, както и канализационните води от изграждащия се колектор „Брезовско шосе-Дунав“. След като приключи строителството на Южния обходен колектор, той също ще бъде вързан към станцията.

Отпадна корекцията за 17,5 млн. за Община Пловдив, Зико не смее да се зарадваТой отказа да влиза е подробности от „страх от доброжелатели"

„Днес е празник за всички участници в този проект. За 2 години и половина и с усилията на много специалисти се реализира един прекрасен обект, който няма аналог в нашата страна. Пречиствателната станция вече отговаря на всички стандарти, няма елемент на станцията, който да не беше обхванат от сегашния проект. Сега р. Марица е чиста и годна за ползване“, заяви ръководителят на проекта Павел Павлов.

Той заяви, че ремонтът на станцията ще затвори кръга, решавайки проблема с утайките. Чрез двата нови метантанка, всеки с капацитет от 7500 кубика, утайките ще се преработват до биогаз. Впоследствие той ще бъде оползотворен за производство на електрическа и топлинна енергия. А чрез инсталацията за термично изсушаване, изградена при проекта, утайките ще се изсушават за да бъдат използвани за твърдо гориво или производство на цимент. „В Пловдив е първата и най-модерна инсталация от този вид в България“, допълни той.

Припомняме, че миналия месец съоръжението получи Акт 16 без забележка от комисията. Кметът отново благодари на изпълнителя  на проекта "ГБС-Пловдив" за добре свършената работа. 

Най-големият проект на Пловдив за 70 млн. лева бе въведен в експлоатацияКапацитетът на новата пречиствателна станция е достатъчен да пречисти водите на града и на няколко села

"Няма да имаме вече проблеми с утайките, няма да ги разкарваме по областта и да се чудим къде да ги заравяме. Тук вече имаме нови технологии, с които Пловдив има повод да се гордее. Този ден остава в историята. Както и откриването на стадион "Ботев"", заключи кметът Димитров. 

Той коментира и забавянето на проекта „Модър-Царевец“, който изостава заради изграждането на Южния обходен колектор, чийто възложител е ВиК-Пловдив.

Той също ще бъде свързан с пречиствателната станция. Крайният срок е 2025 година. Много е важно обаче да приключи, защото вече една година ги чакаме да минат оттам, за да завършим „Модър-Царевец“. Но това е тежък проект, има много институции, от които зависи. Няма забавяне на финансиране, по-скоро проблемите са от документално естество. Оттук насетне зависи от строителите, които се очаква да спазят сроковете“, допълни Димитров.