С всяка монета – по-чиста планета! Под това мото стартира пилотна инициатива за рециклиране срещу „ековаучер“ в Пловдив. Автоматът за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенчета e инсталиран в Kaufland на „Цариградско шосе“ 94 и чрез него пловдивчани вече ще могат да спомогнат за опазването на околната среда.

Всеки рециклиран кен или бутилка до 3 литра. носят на потребителите по 5ст.. Важно е те да не бъдат смачкани или мръсни. Машината печата „ековаучер“, който после може да бъде използван на касата на магазина. След като отпадъкът от опаковка попадне в машината, тя го разпределя автоматично към специализиран контейнер. Има четири, като два са за безцветни бутилки, един за цветни и един за метални кенчета“, коментира финансовият директор на компанията Иван Георгиев.

След това пътят на отпадъци ги води към централния склад за компанията, където им предстои да бъдат балирани и предадени за рециклиране. След преминаване през рециклатор от отпадъка ще се произведе гранулат, пригоден за производство на нови бутилки.

Машината може да приеме максимум 40 броя бутилки или кенове от един клиент. Респективно най-високата стойност на ековаучерa е 2лв. Той може да бъде използван в рамките на 90 дни от издаването му, при покупка на продукти за поне 10лв.

Интересът на клиентите към автоматите постепенно расте. През първата седмица от старта отчетохме над 11 000 броя върнати кенове и бутилки за всички обекти, а през втората седмица от проекта върнатите опаковки вече са над 28 000 броя“, съобщи финансовият директор на Kaufland. Георгиев допълни, че станцията за рециклиране е въведена след проучване за нагласите на българина към подобни методи. То е показало, че 95 на 100 от потребителите изразяват готовност да използват апарата, а 56% са отбелязали, че финансовият стимул ще ги мотивира допълнително да го правят.

Реализацията на този проект, подкрепен от МОСВ, е част от общата политика на компанията за намаляване на вредата върху околната среда. Те имат и други инициативи в тази насоки, като за миналата година са спестили около 4 хиляди тона въглеродни емисии.

Гордея се, че добрите практики от Германия реално вече са включени в нашето ежедневие. Прекрасен пилотен проект, който показва как идеите, които вече са реализирани, тук могат много бързо да функционират. Това също е и един прекрасен пример за кръгова икономика. Ще идвам редовно да връщам моите пластмасови и ауминиеви опаковки в хипермаркетите на Kaufland в града“, сподели д-р Мариана Чолакова, почетен консул на ФР Германия в Пловдив.

Пилотният проект за разполагане на автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове беше стартиран на 28 март едновременно от Kaufland и Lidl като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са двете компании. Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете вериги в девет града в страната. В Kaufland станции за рециклиране има в обекти на веригата в София, Пловдив и Варна.

Откриването на станцията за рециклиране бе посетено от кмета на район Тракия и зам.-кмета по екология Анести Тимчев, които изразиха подкрепата и радостта си от този проект.