Огромна дупка в приходната част на Община Пловдив може да зейне в края на годината, като се образува сериозен дефицит. Това показва отчета на бюджета на Общината към средата на годината.

През 2022-а бяха заложени рекордни стойности на бюджета, като макрорамката скочи до 526 млн. лева.  Изключвайки парите от европейски програми, както и държавните делегирани дейности, местните приходи през тази година бяха прогнозирани от 217 млн. лева. Към юни обаче сумата е далеч от 50%-те процента, които трябваше да бъдат изпълнени.

Трите основни данъка, от които Община Пловдив издържа своята Капиталова програма – МПС, сгради и придобиване са събрани 49 млн. лева при прогнозни 107 млн. лева.  Огромният проблем идва от надценяването на данък „придобиване”. Градските власти заложиха 45 млн. лева от сделките за недвижими имоти през тази година. Спадът на пазара обаче се отразява и върху приходите. До юни 2022  година от данък „придобиване” са влезли 17 млн. лева. При тези темпове до края на годината дефицитът по това перо може да удари 10 млн. лева.

Отчайващи са приходите от собствените дейности на общинските звена.  Доходите от собственост – продажби на стоки и услуги, наеми и други,  възлизат на 8,5 млн.лева при  заложени 28 млн. лева. От глоби и санкции към  юни са прибрани 2 млн. лева при заложени 10 млн. лева за цялата година.

Единственото перо, което „крепи” приходната част на общинската рамка са  таксите. Те обаче не могат да се харчат за друго, освен за услугата, за която си плащат пловдивчани. При 64 млн. лева заложени има внесени 41 млн. лева. От нея пък 29 млн. лева са за такса смет.

 Или към юни при заложени 217 млн. лева местни приходи са събрани 104 млн. лева. Към момента общинските финансисти смятат, че ще успят да изпълнят местните приходи до края на годината и не се очаква дефицит.

На практика обаче Община Пловдив харчи изключително скромно до този момент, като от 182 млн. лева разплатени до този момент, 138 млн. лева са за делегирани от държавата дейности.  Досега за инфраструктурни обекти са платени 3 млн. лева при заложени 35 млн. лева  в рамката на бюджета.

Една от причините е, че редица проекти в момента са спрени,а други са без проекти и градските власти не могат да актуват строителството и да се разплащат по проектите. Все пак обаче до края на годината финансистите са заложи по 50 млн. лева харчове на месец, а през декември дори се готвят да изхарчат 100 млн. лева.

Ако Община Пловдив иска обаче да извършва подобни харчове то трябва сериозно да поработи над приходната част, защото именно от местните приходи се финансират капиталовите разходи.