Приеха бюджета на Пловдив за 2021 година. Това се случи без напрежение и политически страсти. С 30 гласа "за" и 13 "против" общинските съветници одобриха рамката на бюджета, който ще се разходва до края на годината. Ще се харчат 418 млн. лева,  като 220 млн. лева са делегирани от държавата дейности, които са за издръжка и заплати в образованието, здравеопазването и социалната сфера:

Без политически страсти приеха бюджета на Пловдив за 2021-а, ще се харчат 418 млн. леваС 30 гласа "за" и 13 "против" общинските съветници одобриха рамката на бюджета

По-рано днес Централната избирателна комисия изтегли жребия за изборите. Вижте подробности за избирателните листи:

Станаха ясни номерата на партиите за изборитеЦИК изтегли жребия

Черната статистика в България за изминалата година е нараснала. 1568 пловдивчани повече са починали през 2020 г. В годината, в която светът бе обхванат от COVID пандемия, смъртните случаи в областта са 11 761, докато през 2019 г. са били 10 193. Бележи се ръст от 13% смъртност в Пловдив и областта:

13% ръст на смъртността в Пловдив и областта в годината на COVID11 761 са починали, 6 954 са новородените

Днес случаите на доказано заразени с ковид също се покачиха. За изминалото денонощие 194 са новодиагностирцираните с Ковид-19 в Пловдивска област. Общо случаите на инфекцията пък са 22687.  Оздравелите са 51, а общо излекуваните са 17780, вижте подробности:

9 души с коронавирус починаха в Пловдивско51 души са оздравелите за последното денонощие

Освен бюджета, Община Пловдив дискутира точката за Годишната програма за разпореждане с имоти общинска собственост. Какво трябва да се случи с общинските жилища в Пловдив, прочетете тук:

Нова жилищна политика в Пловдив? Мислят какво да се случи с 3600 общински апартамента98% от жилищата на Община Пловдив са панелни, а почти 2000 от тях са в Столипиново

През деня стана ясно още, че жителите на пловдивското село Белащица отново възнамеряват да въстанат срещу възможността "Холсим" да удължи концесията на кариерата с още 15 години. Павел Гимишев от инициативния комитет срещу кариерата обяви, че ще стартира подписка срещу инвестиционното намерение на концесионера:

Белащица отново въстава заради кариерата, докато РИОСВ разглежда удължаването на срока на концесиятaЩе се извършва преценка за необходимостта от ОВОС

Областна администрация Пловдив обаче даде отрицателно становище по повод инвестиционното намерение за удължаване на концесията на кариерата в Белащица. Освен това оттам ще настояват задължителна процедура по Оценка на въздействие на околната среда :

Областният управител на Пловдив: Ще дадем отрицателна становище за кариерата в БелащицаДани Каназирева заяви, че кариерните площи вероятно ще попаднат в охранителните зони на водоизточниците

Друго село в Пловдивска област пропищя от мъж, насилвал системно семейството си. Хора от село Ръжево Конаре системно са ставали свидетели на кавги и побой:

Пловдивско село пропищя от насилник, пребивал жена си и децата си с метални прътиЖертвата търси спасение сред местните и кмета

Съдът днес реши управителят на фабриката за криптовалута, превърната в скривалище за дрога край Пазарджик, да остане за постоянно в ареста. Срещу мъжа са повдигнати три обвинения за държане на наркотици с цел разпространение:

Постоянен арест за управителя на фабриката за биткойни, прикриваща нарко депо край ПазарджикСрещу мъжа са повдигнати три обвинения

Междувременно тази сутрин ви съобщихме за поредния случай на неправилно паркиране в Пловдив. Случката се разиграла в събота, когато пловдивчанин окупирал с "Мерцедес"-а си паркомясто място в центъра на града, което било предназначено за инвалиди:

Наглец с G-класа окупира паркомясто за инвалиди в центъра на ПловдивЛъскавото возило прекарало там целия уикенд

Веднага след публикацията ни полицията издирила извършителя и му съставила поредния акт за извършеното нарушения. Оказва се, че „инвалидът“ имат 18 нарушения зад гърба си:

"Инвалидът" с G-класата от Пловдив имал 18 нарушения зад гърба сиНа водача е съставен пореден акт

Наглостта на водачите на спря дотук. Софиянец публикува видео, на което се "хвали" с изпълненията си в Тунела в центъра на града на тепетата:

Софиянец форсира лъскаво Ауди насред Тунела в Пловдив, хвали се с "изпълненията" си в мрежатаОсвен че нарушава обществения ред, водачът създава предпоставка за инцидент, смята възмутен пловдивчанин