Община Пловдив продължава с отчуждаването на имоти, които са нужни, за да се изградят развръзките от пробива на Централна гара.  Кметът Костадин Димитров е подписал заповед, с което се стартира процедурата за принудително отчуждаване на парцел от 1956 кв.м на бул. „Македония” 4.  Той се намира на метри от изхода на автогара „Родопи” , като през него ще минават част от новата улична регулация.

Цената, която е определена от администрацията  близо 77 000 лева без ДДС, или 92 хил. лева с налога. Съседният имот вече е взет от Община Пловдив, но най-големият в зоната – този на кръстовището „Македония”, „Димитър Талев” и „Калиакра” все още не е прехвърлен. Той е с големина от 5 дка и е собственост на БДЖ, като се очаква споразумение с НКЖИ, които след това да го заменят за други имоти на Община Пловдив, нужни за модернизацията на жп линиите.

Както TrafficNews писа при завършването на пробива, ако Община Пловдив не се намеси, то цялата зона ще се задръсти, а новата пътна връзка между „Южен” и „Централен” ще се обезсмисли.

Към днешна дата Община Пловдив трябва да отчужди 28 имота в карето около стадион „Тодор Диев” – по улиците „Македония”, „Димитър Талев” и „Калиакра”, за да може да изгради адекватна инфраструктура за използването на новата пътна връзка.

Зам.-кметът по строителството инж. Тошо Пашов заяви, че след подписването на споразумението, ще се започне проектирането на развръзките от южната страна.

„Наясно сме, че ако не предприемем действия там, то този пробив ще се обезсмисли заради трудни достъп до него в район „Южен”. Ще възложим проектирането на два варианта на цялата зона – при изхода му, както и за свързването с разширяване на улица „Кукуш”. Тъй като има много имоти за отчуждаване, а процедурата е тромава, ще искаме първи вариант за пътни развръзки и частично разширение на улиците, за да може да бъде изготвено бързо и да поеме трафика при пускането на пробива. Вторият вариант ще е за разширение, когато бъдат отчуждени всички имоти”, заяви Пашов.

Вероятно първият вариант ще включва еднопосочност на част от улиците плюс разширение на ул. „Кукуш”. 

В градоустройствените планове движението от пробива на гарата трябва да се уреди с голямо кръстовище зад стадион „Тодор Диев”, а ул. „Македония” и ул. „Димитър Талев” да бъдат четирилентови булеварди. Преди това трябва да има и изградена южната тангента, като има  широк булевард по ул. „Акад.  Петър Динеков” и „Кукуш”. 

Пробивът се очаква да бъде напълно завършен през лятото на 2025 година.