Общинският съвет в Пловдив ще вземе 6 решения за даване на безлихвени заеми за реализацията на проекти на Община Пловдив. Това е необходимо, тъй като въпросните проекти вървят и има редица дейности по тях, но все още не са преведени сумите, освен малки авансови плащания.

За да може градските власти да се разплатят с изпълнителите по поръчките ще се дадат над 40 млн. лева от общинския бюджет. След това управляващите съответните проекти, трябва да възстановят парите в градския бюджет, като ги получат от управляващите органи на съответните министерства.

Първият от проектите, които имат нужда от финансови средства за разплащане в квартал „Гладно поле”. През него се ремонтират основни улици в карето, като се правят и нови връзки между тях. Там проектът е за над 11 млн. лева, като от тях парите от Европа са 9,2 млн. лева. За следващите три месеца ще са необходими 5,5 млн. лева, за да може Общината да се разплати.

Другият от проектите е свързан с втората част от обновяването на жилищните карета между „Марица – Юг”, „Цар Борис III Обединител”, „Кн. Мария Луиза” и „Източен”. Целият проект е за 10,2 млн. лева, като за разплащане са необходими 750 000 лева, които не са получени все още от Управляващия орган.

Третият безлихвен заем, който ще бъде даден е отново по програма по „Региони в растеж” за две детски градини, като целият проект е за 8,6 млн. лева, а в следващите три месеца ще трябват 129 000 лева.

725 000 лева безлихвен заем ще бъде даден и за програмата „Предоставяне на топъл обяд в условията на пандемия от ковид на територията на Община Пловдив”.

Още толкова средства ще се предвидят за плащания в следващите три месеца за проекта за изграждане на енергоспестяващо осветление в районите „Южен” и „Централен”. Целият проект е за на стойност от 1,2 млн. лева.

Най-голямата сума, която трябва да бъде разплатена до края на март е по Водния цикъл. Поради това Общината ще даде заем от 32 млн. лева на управляващият проекта. След това той трябва да възстанови сумите, когато парите се приведат от Управляващия орган към министерството.