Емблематичният ресторант „Ловен парк” край Гребната база ще се даде на търг за наем за срок от 10 години. Това предложение е входирал кметът Здравко Димитров на предстоящата сесия на местния парламент.

Това е изненада, предвид, че от още от април Община Пловдив е вкарал обекта от близо 3 дка с ресторант и хотел със застроена площ от над 1500 кв.м за концесия. Тогава шефът на отдел Общинска собственост Николай Аджеларов заяви, че се „извършват подготвителни действия, по време на които се събират, обобщават и анализират наличните информация и документи” за възможна концесия. Явно от градските власти са преценили, че отдаването на имота под наем е по-подходящо.

Инициативата за търга отново е от фирмата „Файн Фуудс”, която го стопанисва заведението от 2005  година. Тя се държи Димитър Здравчев, който е близък на кмета Здравко Димитров. Преди това Здравчев бе в съдружие в дружеството с баща и син Илко Ангелов Илиев и Ангел Илков Ангелов . Последният бе общински съветник в  миналия мандат от групата на МК „Здравко Димитров – Да решаваме заедно”. От 2016 година едноличен собственик е Димитър Здравчев.

В мотивите в търга е изтъкнато, че от фирмата са уведомили Община Пловдив, че ресторантът и хотелската част към него имат нужна от спешен ремонт – на покривите на двете сгради, подмяна на ВиК и Ел. инсталации в сградите и двора, изграждането на нова ограда, както и настилки и стени. Сметната сума за ремонта е 608 хил. лева с ДДС.

Месечният наем, от който ще стартира търга е 7029 лева на месец за целия терен, който е с площ от 2900 кв.м, а вътре има 1500 РЗП. Това прави по  4,6 лева на кв.м РЗП, без да се взима откритата площ на ресторанта.  Според изчисленията на Община Пловдив за 10 години наемът ще бъде 843 592 лева.

Така Община Пловдив предлага на бъдещия наемател да му приспадне сумата за ремонта от 608 хил. лева, но той трябва да извърши всички дейности за първите 12 месеца от наема.

С други думи наемната цена на ресторанта за 10 години ще бъде 235 хил. лева, или 1958 лева на месец. Разделено на квадратен метър сумата пада до 1,3 лв. на квадратен метър.

Тук основният въпрос е дали  Община  Пловдив е добър стопанин, като взима достатъчно средства от своите активи. Рядко на свободния пазар може да се видят цени от 4,6 лв/кв.м, а почти винаги новите наематели правят ремонти и подобрения на обектите, които  не се  изкарват от наема. Така бъдещият собственик на „Ловен парк” ще разполага с огромния терен в следващите 10 години, като плаща едва по 2000 лева на месец.  Към днешна дата наемът на ресторанта също не е особено голям – 3600 лева на месец.

Ще се даде ли за 35 години емблематичен ресторант в Пловдив, ползван на безценица?Общината вкара ресторант „Ловен парк” в програмата с концесиите, наемът му не е мръднал от 12 години