35-годишният бивш състезател по бойно самбо Иван Запрянов официално пое отдел „Спорт и младежки дейности” в Община Пловдив. Той спечели конкурса за директорския пост, който от години се заемаше от легендата на Ботев Петър Зехтински.

Запрянов идва от частния бизнес, като преди това е минал през всички етапи на спорта – бил е национален състезател, след това треньор, а в последствие спортен организатор. Той е провеждал едни от най-мащабните спортни галавечери в града.

Завършил е Спортното училище в Пловдив, а след това Националната спортна академия. На последните избори бе кандидат за общински съветник, а преди четири години кандидат за кмет на район „Западен”. Семеен с две деца.

Иван Запрянов поема отдела по спорт и младежки дейности в Община Пловдив

Той споделя пред TrafficNews, че се е явил на конкурса ,защото смята, че целият опит, който е натрупал в спорта може да го приложи успешно в Община Пловдив.

„В спорта мога да бъда най-полезен. В него е минала по-голяма част от живота ми, това ми е образованието и смятам, че има какво да направя, за да се подобрят нещата. Тук не говорим само за материалната база, в която се инвестира много през последните години,  но все още има спортни зали в тежко състояние. Това е едно от нещата, за които ще работя – съвместно клубовете и Общината да ги реновираме и да бъдат по-добри за тренировки и състезания”, каза Запрянов.

Основната цел, която си поставя той е масовия спорт и този при подрастващите, което  е важно и за здравето на пловдивските деца.

„Спортът е здраве, учи и на дисциплина. Трябва да се обърне доста сериозно внимание на спорта при подрастващите, защото имаме една голяма тенденция в негативен план. Тя е свързана с наднормено тегло и заседналост.  Трябва да съумеем да раздвижим подрастващите, те да бъдат стимулирани да тренират повече, а ние трябва да им осигурим възможностите за това”, заяви новият директор на спорта в Община Пловдив.  Според него това може да се случи оттам, където тръгват шампионите и децата се заплават  по спорта – в училище.

„От повече от 10 години няма между училищни турнири. Това може да запали искрата в децата и да ги стимулира да тренират. Мисля, че това нещо е изключително важно, защото там е средата на подрастващите.  След това дори подбора от кадри в различните спортове става по естествен път. Това ще помага и на клубовете да открият талантите в децата, оттам да продължат своето развитие, независимо в кой спорт – футбол, баскетбол или индивидуални спортове”, заяви Запрянов. Първата му идея е да се направят щафетни състезания по обща физическа подготовка – бягане,  плуване, колоездене и други. То може да се направи увлекателно, като наподобява някои реалити формати по телевизията.

Според Запрянов има спешна нужда наредбата за спорта да бъде променена, тъй като в момента има противоречия в нея. От друга страна, тя не е ефективна за подпомагането на клубовете.

„Трябва да се направи анализ на сегашната наредба. Различни клубове се свързаха с мен, след като разбраха, че се явявам на конкурса. Те поставиха редица проблеми, като тепърва ще седнем на една маса с тях, за да чуем и тяхното мнение, как да се подобри наредбата”, каза новият шеф на спорта. Един от парадоксите е, че не могат да се финансират клубове, а само състезания, които се организират. В същото време в тях не може да се събира такси, а без тях спортните организации не могат да съществуват.  

Друга тема, по която ще се направи дискусията с пловдивските клубове е организирането на събития. Как да бъдат по-ефективни и по-атрактивни за пловдивчани и децата.

„Именно състезанията са местата, на които се вижда работата на клубовете. Трябва да се насърчават да има повече, ние ще ги подпомагаме и даваме поле за изява. Ще проведем разговори и с федерациите. Идеята е тези събития, да не минават просто като факт, а да имат голям отзвук. Не става дума само за международни, а и републикански първенства. Така ще има повече участници и фенове, самите те захранват икономиката на Пловдив – хотели, заведения и магазини”, заяви Запрянов. Всичко това пък ще вдигне  нивото на спорта, убеден е той.