Таксиметровите услуги в Пловдив вече са с повишени тарифи от 1-ви април, научи TrafficNews.Инфлацията за пореден път удари фирмите, а началната такса вече е вдигната с 10%, като цените за километър пробег също са променени. В новите изисквания е включено и такса повикване, която ще ви струва 25 стотинки. Така фирмите са на 1 стотинка от максималната тарифа, определена от Общинския съвет.

Въпреки понижените цени на горивата стартовата цена, за която може да пътуваме с такси вече е един лев и 9 стотинки на км, а начална цена става един лев и 95 стотинки през деня. Такситата ще возят за един лев и 19 стотинки на км през нощта, като начална нощна ще е на стойност два лева и 5 стотинки.

Тарифите на таксиметровите услуги в Пловдив се определят съгласно решение на Общинския съвет от 2014 година, което определя минимален и максимален праг.

От друга страна вече има и внесено предложени за обсъждане, което касае увеличаване  таксата  за издаване на разрешение за таксиметров превоз на пътници в града.  Предстоящата промяна на цените ще е на база увеличените средства консумативи, както и на база сравнение с други общини в България.

За първоначално издаване на разрешение цената от 34.00 лева ще скочи на 60.00 , а за всяко ново продължение на валидността на разрешението скача от 26.00 лв. на 50.00 лв.

Новите тарифи ще бъдат разгледани на заседанието на Общински съвет, което ще се проведе на 27 април 2023 година.