22 блока със 103 входа в квартал Столипиново са потенциално най-опасните сгради в Пловдив. От години в сградите на улиците  „Сокол „ и „Батак” извира вода от мазетата, които са изцяло наводнени и недостъпни.

Темата за състоянието на блоковете бе повдигната преди три години, когато кметът Здравко Димитров също се ангажира с решение на проблема, но и до днес такова няма.

Кметът на район „Източен” Иван Стоянов направи комисия, която да направи оглед на проблемните жилищни сгради. Тя установи, че са необходими 1,3 млн. лева, за да бъдат отводнени мазетата на блоковете, а след това да се направи и конструктивно обследване на сградите. 

„След констатациите на комисията изпратиха докладна до Община Пловдив и кмета Здравко Димитров да се намери решение. Обследването, дали сградите са годни за живот, може да се направи едва, когато се отводнят блоковете.  През последните три години не сме спирали да изпращаме писма, но до този момент отговор няма”, каза районният кмет Иван Стоянов.  

Никой не знае в 103-те жилищни входа колко вода изтича и какви сметки навъртат обитателите му. Простата причина е, че общите водомери са под утайките в мазетата.

Ако се вземе решение блоковете да бъдат отводнени и обследването покаже, че конструктивно сградите са здрави, то ще се пристъпи и към мерки, с които да се реши проблемът.  Екипи на ВиК са намирали възглавници, кокошки и цели глави зеле в тръбите.Сградните отклонения, както и вертикалните щрангове в жилищните блокове са собственост на община Пловдив, като тя ще трябва да ги ремонтира.

Самите блокове са общински и са зачислени към ОП „Жилфонд”, като  през годините е повдиган въпросът за продажбата им на символични цени, за да могат живеещите в тях да ги оправят. Малцина обаче са тези, които са изявили готовност да си купят апартаментите си.

През 2020 година, когато темата бе сериозно повдигната от местната власт, се взе решение след отводняването и конструктивното обследване, да се  реши какво да се прави с блоковете. Ако второто покажеше, че те не са  годни за обитаване – да се съборят и построят нови .

Силните земетресения  в Турция отново повдигнаха въпроса устойчивостта на сградите у нас, а ако има заплашени блокове – то със сигурност тези 22 блока са част от тях.

Дори през новата програма за саниране ремонтът им да бъде възможен, то без да се направи отводняване и обследване, те не могат да получат финансиране.

Пир по време на чума: В Столипиново държат чешмите пуснати, за да не замръзват тръбите

Зико: Ако блоковете под вода в Столипиново са негодни – бутаме ги и строим нови