Най-добрите пожарникари от Пловдив и областта мерят сили в състезание по пожароприложен спорт на Лекоатлетически стадион в близост до Гребния канал.

Събитието откри Областният управител на Пловдив Йордан Иванов, който благодари на огнеборците за професионализма, смелостта и геройствата, които извършват всеки ден, а именно – да се хвърлят в огъня, за да спасяват човешки животи.

„Отдаденост, гордост, сърцатост, смелост, порив и компетентност. Мисля, че да си пожарникар обединява всички тези качества и тази професия е преди всичко призвание. Призвание за хората, избрали този път за себе си. Всяка професия изправя хората пред предизвикателства, но малцина сте тези, които сте готови да се изправите очи в очи със стихията на огъня в името на живота. Единственото, което мога да ви кажа е – „Благодаря“! Благодаря ви за силата, професионализма и отдадеността. Благодаря за геройствата, които вършите всеки ден, в обичайната си работа.“, каза областният управител.

Областният управител пожела успех на всички огнеборци и подчерта, че с вълнение очаква националното състезание, в което се надява да види предимно пловдивски участници.

„Събития като днешното винаги са зрелищни и емоционални. Щастлив съм от възможността да присъствам! Пожелавам  успех на всички участници! Вярвам, че в края на този месец, на републиканското състезание, ще имаме още поводи за гордост. Отново пожелавам успех!“, завърши той.

На откриването присъстваха зам.-кметът по "Обществен ред и сигурност" на Община Пловдив Йордан Ставрев, кметът на район "Западен" Димитър Колев, директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Мангараков и специалистът по бедствия в Български червен кръст - Пловдив Стефан Тропчев. 

В състезанията пожарникарите показват умения за бързина, ловкост, издръжливост и не на последно място умения за работа в екип.
Изкачването с щурмова стълба цели да покаже бързината и сръчността с която огнеборците преодоляват височинни препятствия .
В дисциплината "Пожарна щафета с препятствия" пожарникарите демонстрират освен бързина и сръчност и умения да преодоляват разнородни препятствия при гасене на пожар.

100 метровата пътека с препятствия поставя на изпитание гъвкавостта, физическите умения и концентрацията при преодоляването на сложни препятствия, които могат да бъдат срещнати и в реална ситуация.

Бойно разгръщане от мотопомпи е една от най- атрактивните дисциплини със състезателен характер. Тук проличават качества като екипност и сработване в бойна обстановка. В Пожарната щафета 4 х 100 метра с препятствия, огнеборците демонстрират
екипност. Съществен елемент от тази дисциплина е гасене на пожар на лесно запалими течности с пожарогасител.