Преди два месеца TrafficNews отрази случай на "санитарна сеч" на метри от Гребния канал в Пловдив. Поляна от близо декар и половина се появи в зелените площи, след като в продължение на няколко дни багери и резачки разчистваха терена.  Проверката ни установи, че от район "Западен" има издадена заповед за санитарна сеч на 15 изсъхнали тополи в частен терен, а в последствие  екоинспектори от районната администрация и Инспектората на общината установиха, че освен маркираните дървета, са отрязани още няколко здрави. На собствениците беше съставен акт, а в последствие и наказателно постановление. 

В момента между дърветата има огромНа метри от водата има струпана огромна камара нарязани дървета, а теренът е старателно прочистен. Сигналите от възмутени граждани, които се тревожат от инвазията в зелените площи в един от големите паркове на града. 

Само 300 метра по-надолу, в съседство с хотел "Ландмарк" , се натъкваме на друга сеч. Там са изрязани десетина дървета. Теренът също е частна собственост, а собствениците са поискали разрешение от районната администрация, за да премахнат изсъхнали тополи. Оплакали са се , че дърво вече е паднало в двора на къщата им, която се намира в единия край на парцела. 

Интересно какво ще остане от Гребната база, ако всички собственици на терени решат да направят "санитарна сеч" в парцелите си? За съжаление нямаме спомен след подобна сеч , някой да е засадил нови дървета. Така че, предвид мащабното строителство в "Западен" , не се изненадвайте ако след някоя година кварталът придобие "венецианска" визия - от двете страни сгради, а по средата канал.