Медицински университет-Пловдив започва изграждането на нов модерен корпус. С официална церемония „Първа копка“ стартира строителството на нова модерна сграда на седем етажа, което е заложено в мандатната програма на управленския екип.

“МУ-Пловдив е модерен университет, убеден, че основната му мисия - обучението на студенти и докторанти, изисква съвременна база, подобряване на инфраструктурата, създаване на добри условия за труд на преподаватели и студенти.

Сградата ще приюти катедрите на Факултета за обществено здраве, Департамента за езиково обучение и Катедрата по образна диагностика, като ще се впише прекрасно в модерната инфраструктура на МУ-Пловдив със своята съвременна визия”, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

В 7-етажен корпус, чиято разгърната застроена площ надземно ще бъде 7659 м2, ще бъдат разположени 46 учебни зали, 51 кабинета и други помещения. На всеки етаж ще има обособен кът за отдих. В комплекса ще могат да работят и да се обучават близо 1200 човека. Навсякъде ще има осигурен достъп за хора с увреждания.

“Известно е, че изграждането на всяка сграда е дълъг и труден процес, състоящ се от няколко последователни стъпки. Така е при нас. Строителството трябва да приключи за 730 календарни дни.”, каза още проф. Мурджева.

Изпълнител на обществената поръчка с предмет „Инженеринг – изготвяне на инвестиционен проект, извършване на СМР и осъществяване на авторски надзор на обект „Административно-учебен комплекс“ е фирма „Бибов и Ко”ООД. Проектант на проекта е RT CONSULT, архитект – Радко Тодоров.

Общата стойност на проекта е близо 10 милиона лева с ДДС, като в това се включват проектирането, строителството и авторския надзор.

Финансирането е изцяло със собствени средства на МУ-Пловдив. С изграждането на новия учебен комплекс Медицински университет – Пловдив за пореден път доказва грижата си да създаде съвременни академични условия за обучение на своите студенти и преподаватели и да подкрепя развитието на техния потенциал.