Осъждан за каналджийство е виновен за мъртвите мигранти. Това обяви в Смолян служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод трагедията с изоставения товарен автомобил край софийското село Локорско, в който бяха намерени мъртви мигранти.

До момента четирима се арестувани, но няма повдигнати обвинения. Претърсват се няколко адреса в София, Бургас и други населени места. Иззети са много пръстови отпечатъци и днк проби.

„Да, наистина има задържани. Полицейските органи си свършиха работата. Установили сме всички, които имат отношение към този случай. Ще има изявления на мястото, директорът на столичната дирекцията е там, както и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“. Искам да подчертая само едно: Този, който стои в дъното на това нещо, довело до този трагичен инцидент, е човек с досъдебни производства, човек осъждан за каналджийство“, каза Демерджиев.

Министърът припомни, че са внесли в парламента законопроект, с който настояваха да се вдигнат наказанията за каналджийство. „Ето ви един пример до какво води това. Отговорът някой дали направи нещо по темата: Не, никой не направи нещо. И въпросът отново се поставя пред полицията. Полицията винаги си свършва работата в тези случаи, свършила я е и сега. Резултатите ще бъдат обявени. Крайно време е и парламентът да си свърши работата и да приеме това, което се иска като инструмент, за да можем да се борим с каналджийството“, заяви Демерджиев.

Министърът дойде в дирекцията на МВР в Смолян за среща с полицаи, прокурори и кметове  в оперативен план за провеждането на изборите, тъй като очакванията са този път да е по-активно купуването на гласове. "Готови сме и ще направим всичко необходимо да противодействаме успешно", заяви министърът.