"Считано от днес и те ще започнат интензивни полицейски операции на територията на цялата страна - превантивни, насочени към изборния ден".Това каза вътрешния министър Иван Демерджиев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Премахването на специализираната прокуратура беше полезен ход. Работим по-добре с прокуратурата, отколкото в началото. Бях на отчетите на почти всички областни дирекции и видях добро ниво на взаимодействие, каза още той. Правомощията на МВР се свеждат до опазване на обществения ред, охрана на машините за гласуване и материалите, които се превозват до всяка една РИК и оттам до СИК-овете. Силите са подготвени, няма никакви притеснения по отношение на изборния процес,  допълни вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Новото тази година е, че много активно ни подпомогна Министерството на отбраната при опазване на границата."

По думите му, МВР не действа като репресивен орган, а си върши работата. Този път има значително повече оперативна работа с криминалния контингент, който участва в изборите. Засили се в пъти тази работа и резултатите са на лице, посочи Демерджиев и допълни:

"Всеки, който е заловен в България по дефиниция казва, че е репресиран. За добро или за лошо, някои от задържаните са членове на политически партии".

Според вътрешния министър, изключително изобретателни са хората, които се опитват да манипулират нагласата на избирателите.

"Корпоративният вот е водещ спрямо този на чистото предаване на пари от ръка в ръка. Очевидно засиленото полицейско присъствие възпира този процес по директно предаване на пари и се търсят начини да бъде заобиколен или плащането да бъде отложено във времето или пък да няма директно плащане, а да има обещания за нещо друго или различно. Активни са някои общински управи по места, активни са някои собственици на големи търговски дружества, които имат хиляди служители - така, че всички тези процеси ние ги следим", обясни министър Демерджиев.