Георги Петков от пловдивското село Патриарх Евтимово застана пред съда с повдигнати две обвинения по повод катастрофа със загинал, в която той не е участвал пряко.

Навръх Гергьовден 2020 година, Георги е предоставил колата си на свой съселянин, който след тежка катастрофа, на пътя между селата Патриарх Евтимово и Козаново, катастрофира и умира на място. Спътничката му оцелява по чудо, след като е хоспитализирана в пловдивска болница. След загубата на управление, автомобилът се преобърнал по таван, на около 100 метра след село Козаново в посока Първомай. Пътят в отсечката е бил мокър и шофьорът не е успял да вземе завоя. Най-вероятно заради високата скорост,автомобилът поднесъл, изхвърчал от пътя и се преобърнал по таван.

Инцидентът е станал малко след 16 часа, а в кръвта на шофьора са открити внушителните 2,74 промила алкохол.

Опелът-ковчег е бил с чужди регистрационни табели, което е и второто обвинение към Георги. Установено е, че използваните номера са били от друг автомобил Алфа Ромео.

В днешното разпоредително заседание Петков и адвокатът му поискаха делото да протече по общия ред с призоваване на свидетели и вещи лица, което на практика означава, че той не призна вина за престъплението. Георги няколко пъти е бил хващан да шофира пиян, за последно през 2014 година.

В залата присъства и майката на загиналия – Цветка Златанова, заедно с внуците си. Те пожелаха да не се конституират като частни обвинители и няма да вземат участие в следващите заседания.

Георги е с отменена мярка за отклонение „подписка”. Следващото заседание е насрочено за 20 април, когато ще бъдат изслушани свидетели и вещи лица.