Децата от от детска градина "Буратино" се включиха активно в "Похода на книгите", стартирал на 2 април - Деня на детската книга. За тях той приключи на 23 април, в Деня на книгата и авторското право. Целта на събитието  е да информира обществеността за ролята, която има четенето за детското развитие, да стимулира интереса към книгите и грамотността сред подрастващите.  

Малчуганите, заедно със своите родители и учители са включиха в множество активности с различни автори и издателства. Те поставиха къщички за книги в двора на градината, за които родители и учители с радост дариха подходяща литература. Децата посетиха литертурно чете в читалище „Хр. Г. Данов“,а след това участваха в карнавал на приказните герои. Той се превърна във вълшебен празник , в който децата влязоха в роли на  любими свои персонажи – принцове, принцеси, русалки, пирати…. Дори самият палав и симпатичен Буратино, дал името си на детската градина, се включи в приказния карнавал.

В Театър от деца за деца - бъдещите първокласници  от група „Бонбон“ изиграха за приятелите си от другите групи приказката „Трите прасенца“. Бъдещите първокласници  посетиха детския отдел на библиотека „Иван Вазов“ и четоха стихове заедно с поетесата Катерина Кайтазова. В градината се проведоха серия литературни четения от родители и от от ученици - бивши възпитаници на детската градина, четящи деца от подготвителна група, както и от учителите.

В  библиотечните кътове в групите , а също и на открито под дърветата в зеления двор на детската градина децата с удоволствие слушаха стихове, гатанки, вълшебни приказки от български и чуждестранни автори, разглеждаха илюстрации и те самите рисуваха по любими творби. Красивите цветни детски рисунки са събрани в електронна книжка с илюстрации към „Златното ключе или приключенията на Буратино“, написана от Алексей Толстой.

Децата с интерес слушаха  приказки онлайн, прочетени за тях от   българската поетеса и преводач Мария Донева – участник в „Похода на книгите“. Буратинчетата  се включиха и в много образователни игри  онлайн , чиято цел е обогатяване на речника на децата, развиване на свързаната реч, усъвършенстване на уменията за разказване на повествователен текст.

Походът приключи в неделя, но малчуганите едва ли ще напуснат скоро вълшебният свят на книгите.