Поне 50 000 дози са нужни на личните лекари в Пловдивска област, за да започнат масовата ваксинация срещу COVID-19 и да обхваната записаните пациенти. Това показват изчисленията на д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Както вече съобщи, по-голяма част от джипитата останаха без ваксини вчера и се наложи да връщат пациенти, въпреки че са имали записан час.

„Наистина много колеги останаха без ваксини, може би половината. От РЗИ направиха всичко възможно, дадоха ни и техните количества, но просто има недостиг в страната. Семейните лекари в Пловдив сме 470 човека, необходими са ни поне 50 000 дози. Само аз вчера съм направил 40”, посочи пред TrafficNews д-р Сотиров.    

Д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ-Пловдив, съобщи, че са раздадени над 3000 ваксини на личните лекари и ДКЦ-тата в Пловдив.

„Не сме спирали процеса на ваксинация. Само в събота и неделя сме имунизирали 800 човека. Това е причината наличните количества да намалеят и да има липси при някои лични лекари, но не са изчерпани”, обясни д-р Аргиров.

До края на седмицата се очаква нова доставка на препарата на „Модерна”. Все още обаче не е ясно колко дози ще получи Пловдив, тъй като ваксините се разпределят в София спрямо доставените количества.

Ваксините за масовата имунизация не стигнаха до всички джипита в ПловдивМного е важно пациентите да идват с предварително записан час, за да няма струпване пред кабинетите, посъветва д-р Костадин Сотиров