Четири дни, след като МВР и в частност пловдивската полиция са подложени на унищожителни критики, заради безпрецедентната акция на в пловдивската дискотека Bushido, при която 400 клиенти бяха събличани, обискирани и унижавани в продължение на 5 часа, в министерството е започнала спасителна операция. До всички областни дирекции е изпратено т.нар. „окръжно”, в което шефът на Главна дирекция „Национална полиция” гл. комисар Атанас Илков иска спешна информация за броя на проведените специализирани операции в питейни заведения и нощни клубове, колко лица са задържани при тези операции и колко малолетни и непълнолетни лица са установени при проверките. Също така всеки областен директор трябва да представи бройките на образуваните досъдебни производства и актове след въпросните проверки. Данните, които се събират са за периода 1 януари 2023 г досега и съвпадат с управлението на служебното правителство.

Тъй като министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев все още не е коментирал по същество скандала, с изключение на  обещанието да назначи проверка, а призивите за оставка на ръководството на МВР и пловдивската дирекция растат, в силовото ведомство вероятно готвят кризисна комуникационна стратегия, която да стъпи на цифри от въпросните проверки.

Дали това е акция по спасяването на директора на областната дирекция Васил Костадинов или ръководството на МВР ще се опита да намери авариен изход от ситуацията, жертвайки „редника”,  предстои да разберем. На брифинга след операцията, полицейският началник заяви, че той не е давал нареждане всички клиенти да бъдат събличани и обискирани и това е било „спонтанно решение” на ръководителя на СПО.  Едва ли има служител в областната дирекция, който е повярвал на тези думи, след като е видял , че начело на акцията е началникът на сектор „Наркотици” Тодор Гарджев – криминалист с дългогодишен опит и ръководител на редица успешни реализации. Както собствениците на провереното заведение, така и юристи коментираха, че акцията е поръчкова и целта й не е превенция, а съсипване на бизнеса. Сравнение с други подобни операции обаче няма как да бъде направено, тъй като такава досега не е провеждана. 

Тази седмица ресторантьорите  от Българската асоциация на заведенията започват протести, като първият ще бъде в Пловдив пред ОД МВР на ул. „Княз Богориди”. Те настояват за незабавни оставки на министъра на МВР, главния секретар и директора на Областната дирекция. Фактът, че се събира информация за акциите в заведенията и техните резултати, предполага, че МВР се готви за контраатака.  Ако кризисният ПР се базира на опити заведенията да бъдат представени като депа за наркотици, а посетителите им  - като наркомани и дилъри, каквито опити вече бяха направени в Пловдив, това може да се окаже един от най-лошите ходове. Защото е „публична тайна” , че докато 50 полицаи залавят 1 грам марихуана в „Бушидо”, някой някъде необезпокоявано продава килограми. / Слави Ангелов/