Крадецът, опитал да обере дома на д-р Иван Димитров, излязъл от затвора преди малко повече от 6 месеца. Той е лежал зад решетките отново заради кражба и бил пуснат през април.

Срещу него е започнато бързо производство, съобщават от Районна прокуратура. От държавното обвинение ще поискат постоянна мярка „задържане под стража” спрямо него.

Проникването в дома на д-р Димитров е станало снощи, около 22:00 часа докато медикът и съпругата му са били навън. 37-годишният апаш, който е многократно осъждан, е разбил здраво захванати решетки на прозореца на къщата.

Крадец нахлу в дома на д-р Иван Димитров, хванаха го на местопрестъплениетоТой бил приготвил за изнасяне различни вещи

За зла участ на крадеца, Димитрови се прибрали, докато той тършувал из дома. Съпругата на медикът хванала в крачка 37-годишния в една от стаите и веднага повикала полиция.

За минути органите на реда били намясто и задържали крадеца. В него били открити ключ за лек автомобил, дистанционно, няколко бутилки с алкохол, връзка със секретни ключове и други вещи на доктора. Апаша оказал съпротива при ареста.

Надали мъжът е знаел чии дом обира. Припомняме, че д-р Иван Димитров уби при самозащита крадеца Жоро Джевизов, докато обира работилницата му. За това си деяние той бе подсъдим, но получи оневинителна присъда.

Д-р Иван Димитров - невинен за убийството на Жоро Плъха

Димитров обаче получи 2 години условно с 3 години изпитатели срок за притежание на незаконно оръжие. Именно условната си присъда той е атакувал пред по-горната инстанция. Димитров чрез своите защитници, е подал жалба до Апелативен съд. В същото време прокуратурата е подала протест срещу уневинителната присъда, както и срещу размера на условното наказание. Жалба има подадена и от близките на Джевизов.

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал.

Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка". Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт. На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража - работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение. Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

Д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха: Бранех живота си, той искаше да ме заколи