Д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Плъха, отново застана пред Окръжен съд. Днес той сам пожела да даде обяснения по случая. Медикът за пореден път заяви, че не е искал да убива Джавизов, а само да спаси живота си. Той изрази съжаление за случилото се.

„На 1 срещу 2 март 2018 година бях сам в дома си. Преди да си легна, около 1:30 часа през нощта, видях, че лампата в работилницата ми свети. Помислих, че съм я забравил и не реагирах. След още 20-30 минути обаче, видях, че лампата вече не свети. Многократно съм бил обиран и реших да сляза да вида какво става. Взех си телефона, както и незаконния пистолет. Беше ме страх, защото беше тъмно. На двора вече забелязах, че междинната врата е разбита. Запътих се към работилницата, но вътре имаше човек. От дясно на мен видях сянка и юмрук, който се задава към лицето ми. Отдръпнах се назад и ми падна телефона. В ръката на човека видях предмет, който приличаше на нож. Мъжът хвърли предмета по мен, по крака ми. Усетих неистова болка в дясната подбедрица, дори ми прилоша. От страх извиках „Стой полиция, легни на земята” и произведох един контролен изстрел във въздуха. Тогава, въпросното лице отново ме уцели с предмет, отново беше нож. Тогава пак стрелях, но вече по краката на мъжа. Не мислих, че съм го улучил, тъй като той продължи да се държи агресивно. Нападателят ми влезе пак в гаража, взе една масивна метална табела и излезе с нея. Държеше я над главата си с две ръце и се засили към мен да ме удря. Крещеше „Гяур, ще те заколя. Майка ти ***”. Тогава стрелях трети път. Мъжът не се спря, аз побягнах по алеята,  а той  хвърли табелата по мен. Улучи ме в лакътя, тила и главата. Докато тичах видях, че има още едно лице отвън, но не се виждаше. Продължих да бягам към пазара на улица "Младежка", а непознатият зави към булевард „6 септември”. 

Когато се уверих, че мъжа го няма се замислих, дали въобще съм го улучил. Нямаше индикации да е ранен. Лицето бе слабо и ниско, но не се плашеше от мен, а ставаше все по-агресивно. Върнах се в двора и си взех телефона. От страх се обадих на един приятел – Кольо. Момчето дойде и с него обиколихме гаража и работилницата. Видях, че в една чанта бе приготвена скарата за месо, а в друга имаше бормашина, кабели, бобини и щепсели. Всичко за изнасяне. На двора намерих ножа, с който бях ранен. Взех го и го качих в дома си. Там си промих раната и се превързах. Беше много страшно, треперих. С Кольо решихме да потърсим крадците, както и евентуалната количка, с която да изнесат вещите. Притеснявах се да не се върнат двете лица. Моят приятел си тръгна, а аз се прибрах. Не можех да заспя от уплах. В един момент се сетих, че съм стрелял и най-вероятно някой е чул. Пистолетът е незаконен и реших, че за да не си имам неприятности, най-добре да се отърва от него. Завих го в една зелена чанта и го хвърлих в контейнер за смет зад УХТ. 

През цялото време действах инстинктивно. Бранех се и не съм съзнавал, че съм улучил човека. Не съм искал да го убия, а да запазя живота си. Съдейки по начина на действие от страна на лицето, не можех да предположа, че е ранено. Ден по-късно разбрах, че е починал. Прекалено бе агресивен, нападението също. Предположих, че може да е дрогиран, тъй като след всеки опит да го спра го разярявах още повече. Съжалявам за случилото се, но защитавах живота си. Не съм искал да убивам, а да се спася”, каза пред магистратите д-р Димитров. Той пожела да не отговаря на въпроси след обясненията си.

По време на днешното заседание, жената на Жоро Плъха, отново не бе в залата.  Надежда е напуснала пределите на България през март 2020 година и от тогава не се е прибирала. Това наложи председателят на състава да прочете показанията й, дадени ден след убийството.

Тогава жената сама е признала, че Джевизов се е занимавал с кражби и грабежи. Дори е заявила, че половинката й е лежал в затвора за 12 години, както и че употребява дрога.

„Жоро ми каза, че е бил в затвора. Той употребяваше хероин и таблетки, на които е нарисувана една двойка. Аз не работя, мъжът ми ме издържа. Той се занимава с кражби. Обира къщи, мазета и дворове. Така и онази вече. Каза, че иска хероин, а след това ще ходи на работа. Отидох при дилъра Черното, взех дрогата. След това Жоро се надруса. Около 17:00 часа каза, че отива да „удря” къща в Прослав и към 3:00 часа ще си дойде. Когато ходи да краде носи със себе си нож. Онзи ден не го взе, защото го бил изгубил. Взе само клещи и отвертка. Тръгна и така и не се върна”, казала през 2019 година Надежда.

Тези показания провокираха майката на Жоро, която се развика в залата, че всичко е лъжа, а снаха й е проститутка. 

Делото ще продължи следобед. Тогава се очаква да бъде сложен край на процеса. Още днес д-р Иван Димитров може да получи присъда.

Припомняме, че Апелативен съд – Пловдив върна казуса с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за повторно разглеждане. Окръжен съд  оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

По време на разпоредителното заседание медикът пожела делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, с разпити на само 5 свидетели. Съдебният състав обаче поряза желанията му и насрочи процесът по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Обрат! Разпитват всички свидетели по делото срещу д-р Димитров, съдът го поряза за съкратен процес

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г.,  около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.  

Свидетел: Д-р Димитров попита дали мога да изтрия записите от камерите, на тях той бе с пистолет

Свидетел по делото срещу д-р Димитров: Плъха и друг път е нападал човек при кражба