Нов крадец нахлу в дома на Д-р Иван Димитров от Пловдив, подсъдим за убийството на Жоро Джевизов-Плъха. Медикът е станал жертва на пореден обир  към 22 часа снощи. Непознатият мъж е проникнал направо в жилището на лекаря на ул. "Лука Касъров" зад областната управа.

Д-р Димитров е бил извън къщи със семейството си и установил, че жилището е разбито, когато се прибрали. Обадил се на охранителна фирма и на полицията, съобщава "24 часа". Крадецът е бил още в апартамента, когато е заловен. Той бил приготвил за изнасяне различни вещи. Оказал е съпротива при задържането си.

Припомняме, че Димитров бе признат за невинен по повдигнатото му обвинение за превишаване пределите на неизбежната отбрана, довела до смъртта на Жоро Джевизов.

Д-р Иван Димитров - невинен за убийството на Жоро Плъха

 

Димитров обаче получи 2 години условно с 3 години изпитатели срок за притежание на незаконно оръжие. Именно условната си присъда той е атакувал пред по-горната инстанция. Димитров чрез своите защитници, е подал жалба до Апелативен съд. В същото време прокуратурата е подала протест срещу уневинителната присъда, както и срещу размера на условното наказание. Жалба има подадена и от близките на Джевизов.

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал.

Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка". Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт. На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража - работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение. Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

Д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха: Бранех живота си, той искаше да ме заколи