Коритото на река Марица в Пловдив се превърна в обект на незаконна сеч. Мъже с брадви и резачки необезпокоявано режат дървета и ги изнасят, като действията им се извършват дори в централната градска част.

Порочната практика се оказа известна за мнозина, най-вече за рибарите, които почти всеки ден превземат бреговете на реката. Така до неделя, когато един от тях хвана в крачка поредния бракониер.

Пловдивчанин, който се свърза с редакцията на TrafficNews,  забелязал човек с резачка, който старателно започнал да реже една от големите върби в коритото на реката и да изнася трупте й.

„Към 15:20 часа, спокойствието от приятния ми излет, в центъра на втория по население град в България, бе нарушено. След като чух звука на резачката, се обърнах да видя реакцията на околните хора и почнах да немея и се смея с моя приятел- никой от минувачите на крайречната алея не се трогна от това чисто бракониерство, което се вихреше пред очите им и все едно не чуваха оглушителните форсирания на резачката и не виждаха незаконната брутална сеч. До нас имаше четирима риболовци и други четирима техни приятели и на никой не му пукаше, че някой си реже и изнася на трупи някакво си дърво”, започна разказа си пловдивчанинът.

Той е бил в недоумение не само от действията на мъжа, но и от бездушието на хората в района. След няколко минути, виждайки, че нарязаното дърво започва да се изнася към близко паркирана кола, пловдивчанинът не се поколебал нито за миг да стана "душманина на този сиромах"  и подал два сигнала до компетентните градски власти от общината.

„А онзи си реже ли и товари трупите в Опела, който бе паркиран горе в Синята зона и хич не му пука кой го гледа и кой не! Качих се горе на алеята - снимам го как товари и в момента, в който решавам, че никой няма да дойде на сигнала ми за незаконната сеч в сърцето на втория по население град в България и ще спирам видеото, "сиромаха" бе затапен от органите на реда. Точно, ама точно в момента, в който вече беше натоварил багажника догоре и задната седалка на Опела с трупите и се качваше да пали колата, че да си тръгва”, допълва нашият читател.

Той и мъжът, който го е придружавал, изцяло съдействали на полицията. В районното са пали показания срещу бракониера.

Мъжът апелира към всички  граждани и гости на Пловдив, да се чувстват свободни да подават сигнали за всякакъв вид нарушения в градската част на Марица – било то за незаконна сеч, замърсявания или риболовни нарушения по Закона за рибарство и аквакултурите.

„Марица е неизменна част от историята, наследството и богатството на град Пловдив – присъства дори на герба на общината, затова сме длъжни да я пазим всички от всякакъв вид посегателства. Ако продължаваме да "замитаме проблемите под килима" и си мълчим за случващото се пред очите ни, то промяната към по-доброто в обществото и средата няма да се получат”, завършва пловдивчанинът.