РДНСК - Пловдив спря всички видове строително- монтажни работи на строежа, който предизвика срутване в Капана , с изключение на дейностите на спешно обезопасяване на строежа и укрепителните мерки, съобщават от дирекцията. Началникът на ведомството е назначил комисия, която да установи причините, довели до аварията, както и състоянието на къщите в съседство. Експертите трябвада се произнесат в 10 -дневен срок. Възоснова на заключенията ще бъдат образувани административно - наказателни производства срещу виновните лица, съобщават от РДНСК. 

Ето и текстът на цялото съобщение: 

 По сигнал за авария подаден от строителния надзор, РДНСК Пловдив извърши проверка на строеж „ХОТЕЛ“, кв.23 по плана на кв. “Капана“, район „Централен“, ПИ с идентификатор № 56784.519.348 по КК на гр. Пловдив. Строежът е пета категория, поради което контролът по време на строителството е изцяло в компетенциите на общинската администрация. Но при настъпване на авария в строителството, компетентният орган за предприемане на действия по обследване на аварията и издаване на указания е ДНСК, съгласно чл.3 от Наредба № 1/16.04.2007г. за обследване на аварии по време на строителството.

В хода на проверката бе установено свличане на земни маси в масов изкоп и срутване на мазето и части от основите на граничещата с обекта къща. Съставен е констативен акт № 02/30.01.2024г. и е издадена Заповед № ДК-09-Пд-02/30.01.2024г., с която е спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи на строежа, с изключение на дейностите за незабавно обезопасяване на строежа и укрепителните мерки. Те са предписани от квалифицирано правоспособно техническо лице, с оглед локализиране на аварията и недопускане на допълнително увреждане на трети лица и съседни имоти.

От началника на РДНСК Пловдив, на основание чл.222, ал.2, т.5 от Закона за устройство на територията, чл.3, т.3 и чл.8, ал.4 от Наредба №1 от 16.04.2007г. обследване на аварии в строителството, е издадена и Заповед № ДК-13-ПД-03/30.01.2024г. за назначаване на Техническа експертна комисия, която да установи причините довели до аварията на строежа, както и състоянието на основите на къщата в съседство. Срокът на работата на комисията е 10 /десет/ дневен. Въз основа на заключенията и експертната оценка направени от комисията, ще се образуват административно-наказателни производства срещу виновните лица участници в строителството и ще се определят последващите действия за безопасно изпълнение на последващите видове строително-монтажни работи.

Свлачището на строежа на ул. "Константин Стоилов" бе активирано преди 12 дни, след като на 18 януари вечерта част от улицата пропадна. Инциденът бе отразен от Trafficnews още същия ден. От район "Централен" съобщиха , че са предприели необходимите мерки и строителят ще извърши укрепителни дейности. До този момент администрацията не бе съставила актове на строителната фирма. Междувременно срутването продължи и днес се е срутила една от стените на избата на къща в съседство. Самата къща е компрометирана, а семейството , което я обитава са се изнесли по спешност с трите си деца. 

След поредното пропадане, днес на място пристигнаха освен служители на район "Централен", инспектори от РДНСК и Пожарната. 12 дни по-късно всички признаха, че ситуацията е опасна и има реална заплаха от срутване на едната съседна къща. Собствениците на застрашената къща Филип и Ивалена Илиеви недоумяват защо се е стигнало до тук. "От две седмици всеки ден съм в район "Централен" и предупреждавам какво ще се случи", коментира Ивалена Илиева пред медията. 

Надежда Петрова, която е началник на дирекция в "Централен" е категорична, че своевременно са издали необходимите предписания на инвеститора. "Взели сме всички мерки да спрем строителството и да започне укрепване. Защото спиране на строителството без укрепване, при един дъжд ще се събере вода в изкопа и ще стане опасно" заяви тя. Според нея документите, възоснова на които е издадено строителното разрешение са наред. Но проектът не е изпълнен както е зададен и затова са изпратени писма на строителя и надзора обектът да бъде спрян. "Всеки ден говорим с фирмата, която изпълнява строителен надзор. Те са тези , които носят отговорност за обекта и прилежащите обекти" заяви Петрова и допълни, че строителят трябва да възстанови повредената инфраструктура. При свличането на земни маси две от улиците в Капана пропаднаха. 

Инвеститор на строежа е фирма „Галинел Инвест”, собственост на Калин Ганев. Строител е „Крисбилдгруп” , която също е собственост на Ганев. Строителният надзор е поверен на „Строй консулт- 3Г”, а проектанти са архитектите Георги Стамболджиев и Дончо Хаджиев.

Всичко по темата вижте тук: 

Рискова ситуация в Капана! Къщи и улици пропадат - РДНСК спря строежа на 4-етажен хотелОт строителния контрол спряха дейностите до изясняване на обстановката, от район "Централен" настояват укрепването да продължи

В града на новите Медичи: Строеж на сграда срути тротоар на улица в КапанаПочти половината от ул. "Константин Стоилов" срещу "Читалнята" липсва