Традицията за Великден повелява, че на трапезата ни трябва да има агнешко месо. То е  неизменима част от празниците, а наплива по пловдивските магазини вече е факт. Въпреки увеличението в цените на месото, опашките в хипермаркети, месарски магазини и кланици  стават все по-големи,  в някои вериги  до петък вечер  агнешкото месо бе продадено.  

Колко обаче ще струва агне на трапезата  през 2023?

Ето какво установи проверка на Trafficnews:

Тази година цената за килограм живо тегло се е покачила с 2 лева, като тя варира от 11 до 12 лева. Миналата година тя е била около 8 лева. 

От 2 години се наблюдава с по 2 лева скок в цената за килограм агнешко месо. През 2021 година килограма за живо тегло започваше от 6 лева максимум до 8 лева”, коментират още те.

В пловдивските хипермаркети цените са почти сходни. Например в  „Lidl” агнешка задна четвъртина е на цена от 20 лева за кг, а предна е с един лев по-малко за килограм. Цената за агнешки котлет с ребра е 17 лева за килограм. В Kaufland агнешкото месо вече е разпродадено, а цените там са били едни и същи- агнешка задна четвъртина е на цена от 20 лева за кг, а предна може да бъде закупена за 19 лева за килограм. Цените в „Т-Маркет” отново са сходни.

От големите хипермаркети най-скъпо агнешко месо може да закупим от „Метро”. Там агнешка задна четвъртина е на цена от 27 лева за килограм, а предна четвъртина може да бъде закупена на 26 лева за килограм. Ако някой реши да си закупи цяло агне охладено- без глава, цената му за килограм в „Метро”  е 24 лева.

Медията ни посети  и специализирани месарски магазини. Там цената за агнешка предна част е около 28 лева за килограм. В кланици близо до града, агнешко месо започва от около 22 лева за килограм, но не надскача 30 лева.

„Да , със сигурност има увеличение в цените, но 30 лева за килограм според мен е спекула. Има доста пазаруващи по магазините, въпреки, че цените са увеличени. Хората държат да имат агнешко на трапезата, все пак е празник”, коментира пазаруващ.

Дроб сармата в почти всички специализирани магазини и големи хранителни обекти варира между 9 и 10 лева за килограм, като в сравнение с изминалата година не се наблюдава скок в цената й. 

Синият печат с номер на кланицата показва, че произхода на месото е български.