Над час продължиха дебатите в Общинския съвет относно  приемане на Програма за намаляване риска от бедствия на община Пловдив за периода 2021-2025 година. Поводът бе най-вече състоянието на река Марица, като се правиха паралели с бедствието в Карловско  и какво би се случило, ако подобна вълна застигне  Пловдив.

„Отговорността за състоянието на река Марица е моя! Нито едно дърво не трябва да остане в коритото на реката. При приливна вълна може да се образува бент и той да разруши моста и да загубим човешки животи. Птичките са ми скъпи, но хората са ми по-мили. И аз съм учил ботаника и зоология, времената бяха други тогава. Имаше  ред  и дисциплина!”, заяви Зико.  Той каза, че в момента върви обществената поръчка за проект за почистването на река Марица, а след това ще се търси и финансиране за самите  дейности.

„Бяхме осигурили средства за почистването, но една група тук скочи срещу това. Искаха проект. Сега когато правим проект питат – защо не се чисти. За пореден път  виждам много популизъм по тази тема”, каза още кметът.

Спор се разрази и дали и какво трябва да прави „Градини и паркове” в коритото на реката и защо досега не се е купила техника, с която да се разчисти реката.