„Едно сметище, което обгазява Кършияка от западната страна не ни стига, та се появи второ от източната! Въпреки постоянните сигнали към институциите – резултат няма никакъв”, това написа гневен читател на TrafficNews относно ново ромско гето, което се образува под надлеза на Карловско шосе.

От няколко години в изоставени постройки са се настанали няколко семейства, чийто къщи бяха бутнати по регулацията на продължението на бул. „Северен”.  Около новия дом на ромите е истинска мизерия, като те събират боклуците от целия квартал и ги разхвърлят. По-лошото е обаче, че ежедневно палят гуми, кабели и всякакви други предмети, за да вземат желязото от тях.

„Това е ежедневен тормоз! Цялата отрова отива в квартала, в парк „Рибница”, където трябва да водим децата си буквално не се диша. Защо се позволява това, въпреки че Община Пловдив гордо се бие в гърдите, че се бори с мръсния въздух.  Като си затварят очите за тези неща, дори и всички печки на твърдо гориво да се сменят, това няма да промени качеството на въздуха”, заяви гневната пловдивчанка.

Кметът на район „Северен” Стоян Алексиев бе заявил пред наш репортер, че е предал сигнала на Трето РУ. Той не можел да изкара оттам обитателите на къщите, тъй като сградите не са общинска собственост.

Докато обаче всички си прехвърлят топката резултатът е, че Кършияка е постоянно обгазен, а ако имаше измервателна станция там, то резултатите щяха да са много по лоши от мястото с най-мръсен въздух под тепетата – „Тракия”.

Трафик, ФПЧ, кални петна, кюмбета – губи ли Пловдив битката с токсичния въздух?„Без промяна и ефект” е отчетът на РИОСВ относно програмата за справянето със замърсяването