Общинските съветници подкрепиха изваждането на активите  - техника, сгради и имоти за 7 млн. лева от общинското дружество „Инсинератор – Пловдив” ЕООД. С това решение се върви и към ликвидация на дружеството, за което гръмна скандал заради разходването на средства от управителя му Дончо Кацаров.

Над час продължиха дебатите в местния парламент, като общинарите бяха раздвоени в мненията си дали да се дава на концесия или да остане в активите на Община Пловдив и тя да го развива.

Към решението бе прието и предложението на Тодор Стоилов от БСП да се направи комисия, която да оцени състоянието на техниката и активите на дружеството, както и да се направи оценка как да се завърши предприятието, което да гори медицински отпадъци.

„ Повечето от нас гледаме добрите европейки практики, Виена например гори голяма част от боклука си, с който отоплява 1/3 от града. С оглед на това в настоящия план за възстановяване, където приоритет е екологията, трябва да се направи оценка дали може да се кандидатства по европейска програма за завършването му”, каза Стоилов.

Общинският съветник Георги Величков изрази възмущението си от начина, по който са разходвани средствата за издръжка, като повтори данните, изнесени в разследването на Нова ТВ, според което Дончо Кацаров е плащал наем за личното си ауди и е го е пълнил с общински пари, а освен това е давал по 916 лева на месец за счетоводни услуги за предприятие, което няма дейност.

Шефът на „Инсинератор – Пловдив” наел колата на майка си за служебна, изхарчил 100 бона за издръжкаДончо Кацаров няма спомен за какво са изхарчени средствата през последните 4 години

Според Слави Георгиев най-малкият проблем на инсинератора е откъде управителя му си е пълнил бензина, а в същината трябва да се гледа как да бъде завършено това съоръжение, което над 10 години стои на трупчета.  По думите му няма никаква идея от Община Пловдив какво да се прави с  това съоръжение и как то да бъде завършено.

Георги Колев от ЗС „Ал. Стамболийски” заяви, че в момента има само два инсинератора за горене на болнични отпадъци в България – в Александровска болница и Девна.

„Те са абсолютни монополисти в България. Правят с този пазар каквото си искат. Трябва да се въведе тази инсталация в експлоатация,  като Пловдив да стане естествен център за горене на биологичните отпадъци, а не болниците да се превръщат в заложници  на тези две инсталации.Без договор с тях, ти не можеш да функционираш”, заяви Колев. Според него инсинераторът трябва да стане независимо по какъв начин  дали през Общината или на концесия. Според него обаче по-добрият и по-бързия начин е през даването на частник.  

Зам.-кметът Величко Родопски заяви, че дарената апаратура от Швейцария не се знае дали функционира, защото няма софтуер, с който да се пусне.  Последните разчети са, че трябват 12 млн. лева, за да се пусне в работа и да функционира на пазара. Вариантите са през заем и Общината да го прави, или да се даде на концесия.

Шефът на стопанския отдел в Общината разказа и хронологията на събитията, от тристранния договор с швейцарската фирма досега.

По думите й страна в договора била и Министерството на здравеопазването, като целта е било да се гори само биологичен отпадък от болниците, а не медицински такъв, а енергията от него да се влива в ТЕЦ-а и да служи за отопление.

„ След даряването на техниката от Швейцария отказаха да си партнират с второстепенен разпоредител с бюджетни средства – ОП „Инсинератор.  Започна изграждането на сградата и нещата замръзнаха. Към този момент няма финансиране за завършването, като Общината няма намерение да тегли заем за него”, каза тя.  Също така стана ясно, че общинското дружество е минало контрол от НАП, АДФИ и НОИ, като скоро ще бъде публикуван отчета му.

Кметът Здравко Димитров заяви, че ако се проследи хорнологията, този казус не е от 2 или 4 години, а от мандата на Иван Чомаков.

„Тогава главният секретар на общината Васил Петров отиде да вземе апаратурата. Фирмата от Швейцария вече не съществува,  та няма и на кой да се извиним.  Нито Чомаков, нито Славчо Атанасов, нито 8 години след това – инсталацията не тръгна. Ако искаме да го направим – ще внесем гласуване за 10-15 млн. лева заем, но знаем какво ще се случи – революция. Ще го дадем на концесия, но ние не можем да кажем кои фирми да се явят. Общината не губи собствеността си, след 30 години пак ще си е на Общината”, каза кметът.

 

Ликвидират общинско дружество в Пловдив, което трябваше с 10 млн. лева да пусне инсинератораДават на концесия базата и техниката, която е оценена на 7 млн. лева