Шефът на общинското дружество „Инсинератор – Пловдив”  Дончо Кацаров е изхарчил близо 100 000 лева за издръжка на неработещото предприятие. Това става ясно от разследване на Нова ТВ за обекта, в който бяха налети над 15 млн. лева от 2006 досега, но той така и не заработи.

Сред разходите, които е отчитал Кацаров е наем на автомобила на майка му – Ауди А6 за служебен на предприятието. Шефът на неработещото дружество е взимал 1200 лева заплата всеки месец, а освен това имал сключени договори със счетоводна  фирма и адвокат, който обслужват и частната му фирма.

Пред Васил Иванов Кацаров заяви, че не си спомня за какво са тези разходи  през последните 4 години, когато бе назначен за управител.

Припомняме, че Общинският съвет ще гласува предложението на кмета Здравко Димитров за изкарването на активите  от общинската фирма „Инсинератор – Пловдив”  ЕООД. С  решението на практика ще стартира процедурата по закриването на общинското дружество, което бе създадено през 2017 година. За тези пет години обаче то така и не заработи, въпреки амбициите на градските власти.

Ликвидират общинско дружество в Пловдив, което трябваше с 10 млн. лева да пусне инсинератораДават на концесия базата и техниката, която е оценена на 7 млн. лева

Проектът за регионален инсинератор за болнични отпадъци в Пловдив бе част от Плана за действие към Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003-2007 г.  Тогава страната ни получи безвъзмездно от Швейцария  близо 5 млн. лева за доставката на инсталация за изгаряне и за техническа помощ. От наша страна бяха инвестирани около 9 млн.лева, като  2,1 млн. лева бяха от ПУДОС,  5 млн. лв. са от държавата и 1,7 млн. лв. собствени средства на Община Пловдив.  След това имаше спор между Общината и фирмата и договорът бе прекратен.

Въпреки че бяха налети 14 млн. лева в него, по последните разчети на Община Пловдив трябваха още 10 млн. лева, за да се завърши. Общинският съвет не одобри тегленето на заем от 7 млн. лева преди две години на дружеството, а междувременно в Общината бе постъпило предложение за концесия на инсинератора. Активите му са оценени на 7 млн. лева, които ще бъдат дадени евентуално на частник през концесия.