Окончателно бяха изслушани всички експертизи по делото за двойното убийство на баща и син Ботеви, извършено от Йордан Таков, в края на 2019 година в Пловдив. Вчера Апелативен съд изслуша експертните изследвания – съдебна- токсикологична експертиза и комплексна съдебно-медицинска балистична и физическа експертиза. Те бяха назначени в предходно заседание заради неизяснени обстоятелства.

Процесът на втора инстанция  започна преди повече година, а едва вчера магистратите окончателно обявиха делото за решаване в определения законов срок. Съдът изслуша и пледоариите на  адвокатите на обвиняемия, както и на прокуратурата.

Сега Йордан Таков, който е осъден на 20 години затвор, чака окончателното решение на магистратите с искане присъдата му да бъде по-малка.  Той се намира в ареста от 29 ноември 2019 година. След дълъг и тежък процес на първа инстанция в края на февруари 2022 година, той получи тежката присъда при първоначален строг режим от Окръжен съд – Пловдив за извършеното от него двойно убийство на Христо и Васил Ботеви в Кършияка. Първоинстанционният съд определи също той да заплати над половин милион лева обезщетение на близките на загиналите. В момента пледира пред Апелативния съд, че е действал при самоотбрана, а близките на загиналите настояват за доживотен затвор.

Съдът реши: 20 години затвор за Таков, който извърши убийството на баща и син БотевиПодсъдимият трябва да заплати обезщетения в размер над половин милион лева

Преди близо 10 дни обвиняемият поиска да излезе на свобода с по-лека мярка за неотклонение. Причината бе влошеното му здравословно състояние и постоянни паник атаки. Той наблегна на това, че в Пловдивският затвор отношението към него е нечовешко и той не може да получи адекватно лечение, с което му се нарушават правата. Това обаче не беше достатъчно за магистратите, за да бъде пуснат с по-лека мярка и затова той бе оставен в ареста.

До престъплението се стигна след спречкване между роднините на 26 ноември 2019 година. Тогава Йордан Таков застреля със законно притежаван  пистолет „Макаров” съдружника си Христо и баща му Васил. След извършването на убийството, мъжът направи самопризнания, като заяви, че е действал при самоотбрана. Йордан Таков е първи братовчед на Васил Ботев и бизнес партньор на сина му Христо Ботев. Те са имали обща фирма занимаваща се с вендинг автомати и продукти за кафе.

След близо 5г. зад решетките: Йордан Таков поиска домашен арест, получавал паник атаки и диарияСкоро му се родила внучка, която не е виждал, а за настаняване в болница, решението взима началникът на Затвора

За първи път: Йордан Таков проговори за двойното убийство на баща и син Ботеви в КършиякаТой продължава да твърди, че е жертвата и се е защитавал