Специална селекция от 12 постера, показваща историята на първото списание, което започва да се издава в Родопите – „Родопски напредък“ беше открита в сградата на община „Родопи“. Домакин на събитието бе кметът Павел Михайлов. Изложбата представя автентични документални свидетелства за най-дълго издаваното списание в Родопите-  от януари 1903 до началото на Балканската война. Повод за изложбата е 120 години от излизането на първия брой на списанието.

Наситена с история, експозицията е част от събитията, свързани с откриване на  реновираната сграда на НЧ „Родопски напредък-2019“ в село Ситово. То е първото възстановено читалище за последните петдесет години в Средните Родопи като институция, а след три години усилена работа вече има и своя дом.

„Нашето читалище в Ситово се нарича „Родопски напредък“. Така, един вид, отбелязваме 120 години на нашия патрон и каним жителите на община „Родопи“ да бъдат гости на честванията по повод откриване на читалищната сграда в селото“, каза Нели Маркова, председател на читалището. Тържеството ще бъде на 24 май, с начален час от 11:30 часа, когато могат да бъдат видени всички 20 постера от изложбата и са подготвени още интересни изненади.

В подкрепа на инициативата общината предостави фоайето на третия етаж  в сградата, където са подредени цветните плакати.

„За малките населени места читалищната дейност има голямо значение за културния живот и именно затова Община “Родопи“ се стреми да оказва подкрепа за дейността и функционирането им“, коментира кметът Павел Михайлов. Той получи и специално ръчно изработена грамота за дарение и с благодарност за оказаната подкрепа.