Млади огнеборци от Пловдив и доказани професионалисти, бяха отличени за личен принос към професията на пожарникарите в областния етап на конкурса „Пожарникар на годината - 2022“

Тържествената церемония по награждаването на отличените в областния етап от Националния конкурс „Пожарникар на годината” – Пловдив 2022, се проведе в Дома на културата. Конкуренцията сред номинираните бе изключително голяма и оспорвана, тъй като работата на огнеборците изисква работа в екип и никак не е лесно да бъдат избрани най-достойните след всички, за които професита е призвание и раздават себе си на всяко дежурство. Класирането се прави от комисия, след обсъждане на конкретни мотивирани предложения и оценки за работата на служителите от всички районни служби на областната дирекция и има за цел да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Отличията са за служители, работещи в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”, третият - за служители от направление “Контролна дейност”, а  четвъртият обхваща направление „Превенция”.  Отличените за 2022 година са:

В категория „Служители”, Раздел „Пожарогасителна дейност“, е отличен Тодор Тошев  - инспектор в група „ПГ и СД“ на 01 РСПБЗН Пловдив.

Тодор Тошев e в системата на МВР от 2017г.  Перфекционист в работата си като ръководител на дежурна смяна при провеждане на пожаротактически занятия и проявява висок професионализъм при ликвидиране на възникналите произшествия. Самоинициативен и съобразителен. През изминалата година дежурната смяна, която ръководи е участвала в 175 произшествия. В три от случаите инспектор Тошев е проявил изключителен  професионализъм. На 08 юни м.г възниква пожар в жилищна сграда на улица „Цанко Дюстабанов“, а по време на пътуването се получава информация за човек, пряко застрашен от пламъците, обхванали по- голяма част от жилището, който е възпрепятстван да се евакуира. Първите действия на екипите, ръководени от него са насочени към откриване и евакуиране на човека, изпаднал в животозастрашаваща ситуация и оказването на първа помощ до пристигане на медицинския екип. Месец по- късно при пожар в триетажна  къща на улица „Добри Войников“, инспектор Тошев и негов колега спасяват друг човешки живот- на изпаднал в безсъзнание, под въздействието на дима, отделен при пожара. Пострадалият веднага е изнесен от опасната сграда и е предаден на Спешна помощ.  През октомври 2022г. възниква пожар в пет етажна жилищна кооперация на улица“Родопи“. Веднага към адреса са изпратени два пожарни автомобила, а при пристигането, екипите разбират, в съседната на горяща стая се намира собственика на имота, който е с пряка опасност за живота от пламъците и дима. С риск за живота си, Тошев  и негов колега, успяват да спасят още един човешки живот. С тези свои постъпки Тодор Тошев е проявил героизъм, който огнеборците ежедневно следват в работата си, а като ръководител на своята смяна е пример за подражание. 

В категория „Служители” – Раздел „Контролна дейност“ –  за служители е отличен Кузман Дерменджиев- инспектор в група „ДПК и ПД“ на 03 РСПБЗН Пловдив

Професионалният път на Кузман Дерменджиев започва през 2017г. - веднага след завършването на факултета по „Пожарна и аварийна безопасност“ при Академията на МВР. Става част от екипа на РДПБЗН Пловдив  през 2021г. При изпълнение на служебните си задължения отдава приоритет и активно работи с детските и учебни заведения на територията на обслужвания участък от Трета РСПБЗН. С навременна организация и огромно желание допринася за добрата работа на службата, свързана с младежките противопожарни отряди. Доказателство за това са призовите места на ръководения от него отряд на районните състезания МЛАД ОГНЕБОРЕЦ. С подход, разбиране и търпение, изгражда отбор от отлично подготвени, мотивирани и дисциплинирани млади огнеборци, които вземат участие в републиканското състезание и в съревнованието за преходната купа „Юлиян Манзаров“ и се класират в първата десятка. Номинацията му е свързана с принос към издигане престижа на професията. Ще подплатим казаното с примери: През май м.г. по време на тренировка на младежките противопожарни отряди, Дерменджиев оказва първа долекарска помощ на пострадал, който губи съзнание след получаване на черепна травма, след което подава сигнал на 112.  В друг случай- при подаден сигнал за ПТП, отработен съвместно с екип на сектор „Специализирани оперативни дейности“ оказва съдействие за спасяването на човек, извършвайки аварийно- спасителни дейности от автомобила. Месец по- късно помага и на пострадала жена, чийто автомобил е в състояние на трудно придвижване от млад и неопитен водач. В друг случай година по- рано инспектор Дерменджиев оказва първа долекарска помощ на човек,  изпаднал в безсъзнание след ПТП.  Служителят на Трета РСПБЗН участва активно в популяризирането на основните правила за пожарна безопасност в дома, като правилата  и мерките са предавани в преки лични срещи с една от най- уязвимите групи- самотните и възрастни хора. Проявената обективност и безпристрастност при прилагането на изискванията за пожарна безопасност му отрежда позицията на доказан професионализъм, към който гражданите, ръководителите на обекти и служители, се отнасят с необходимото доверие.  

В категория „Служители “ Раздел „Превантивна дейност“ –е отличен Борис Канагрохов -инспектор в група „ДПК и ПД“ на 01 РСПБЗН Пловдив

 

Отново един млад наш служител, който е придобил своето образование във факултета „ПБЗН“ на АМВР. Част от екипа на РДПБЗН Пловдив от 2016г.  Младият инспектор е с много добри познания на строително- техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, прилагани в новото строителство. Изключително ценен е неговият опит при участието му в ескпертните съвети по устройство на територията на районите „Централен“ и в община Съединение. Инспекторът обслужва два териториални участъка, но с готовност участва активно в мероприятия и инициативи, свързани с повишаване на противопожарната култура на деца, подрастващи и останалите възрастови групи. Негови изяви многократно са ставали обществено достояние в социалните мрежи и електронните медии. През изминалата година е провел множество обучения за правилно поведение при пожар, за популяризиране на професията, за безопасна експлоатация на обектите и мерки за недопускане на пожари, съпроводени с практически демонстрации за използване на уреди за първоначално гасене- практическите занимания и учебни евакуации са провеждани в детски, учебни заведения, административни учреждения и промишлени предприятия, като сред тях са детски градини, гимназии, средни учебни заведения, Дневен център за лица с увреждания, Център за интеграция и рехабилитация на  деца с аутизъм, Кризисен център „ Рада Киркович“ , Общински детски комплекс и много други. Канагрохов участва активно при подготовката и провеждането на превантивните мероприятия в Седмицата за пожарна безопасност. Награждаван е за своята работа от директор РДПБЗН и с индивидуална награда от Министъра на МВР.

Поройните дъждове в началото на септември миналата година откъснаха мостове, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, блокираха стотици хора в домовете им и оставиха под вода населени места в Карловско. Изпитанието – да спасиш човешки животи с навременно взети мерки и решения, действайки като професионалист, но изхождайки от позицията на обикновен човек, бе огромно за ръководителя на местната районна пожарна служба.  

В Раздел „КОМПЛЕКСЕН ПОБЕДИТЕЛ” – отличието е за гл.инспектор Тоню Чалъмов.  Началникът на РСПБЗН Карлово е награден за проявено изключително себеотрицание при продължително натоварване, за отлично справяне с поставените цели и задачи при ликвидирането на последиците от наводнените села Богдан, Каравелово, Слатина и Столетово, за съществен личен принос към издигане престижа на професията на пожарникарите и спасителите.  

За конкретен и съществен принос за повишаване на пожарната безопасност и защитата на населението с награда в категория „Партньори“ на областния етап на конкурса, е отличен д-р Емил Кабаиванов- кмет на общината, преживяла най- мащабното природно бедствие в  България за последния половин век. Всеотдайната му работа на терен, кооринацията между Кризисен щаб, институции, огнеборци, спасители и  обикновени хора, показаха умението му за  отлично партньорство със службите за пожарна безопасност и защита на населението, като това помогна за решаването на проблеми, касаещи живота, здравето и безопасността на много хора и служители на ПБЗН в област Пловдив.  Кабаиванов е отличен с почетен плакет отдиректора РДПБЗН Пловдив – комисар Георги Мангараков.

В областния етап на конкурса „Пожарникар на 2022-ра“ тази година се присъжда и КОЛЕКТИВНА НАГРАДА за служителите на СЕКТОР „СОД“ при РДПБЗН Пловдив : Мл. инспектор Надеждю Агов, мл. инспектор Красимир Добранов, мл. експерт Динко Криворов – командир на екип, мл. инспектор Ивайло  Иванов – старши спасител – всички водолази, както и мл. експерт Христо Чолаков – началник на дежурна смяна.  През месец септември миналата  година възникна една от най- тежките аварийни обстановки, с които РДПБЗН Пловдив се е сблъсквала.  В резултат на падналите обилни количества дъжд през нощта на 01.09.2022г , нивото на р. Селска река в с. Богдан  се вдига многократно,  носейки със себе си кал и свлечен дървен материал от планината. За кратко време водата излиза от коритото и залива дворове и къщи по пътя си.  Живеещите в селото се оказват в капан в своите домове.  Към мястото незабавно е изпратен екип с лодки от сектор „СОД“. Прииждащата вода, влачеща тежки предмети, кал и тиня, допълнително усложнява обстановката и увеличава риска както за спасените хора, така и за спасителите. Една от най-тежките ситуации се оказва спасяването на бременна жена, която заедно със своето семейство- съпруг и дете, са блокирани в дома си. Благодарение на богатия си професионален и житейски опит, колегите от сектор СОД успяват да вземат бързи и точни решения  и с помощта на въжени системи, с използването на лодки, успяват да изведат хората на безопасно място и да спасят човешки животи.   

 

Галерия: